Sverige en förebild för USA – inte tvärtom

Magdalena Andersson och Socialdemokraterna bör hämta demokratisk inspiration från annat håll än USA, menar debattören.

Magdalena Andersson och Socialdemokraterna bör hämta demokratisk inspiration från annat håll än USA, menar debattören.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Debatt2023-06-03 09:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Magdalena Andersson förbereder sig för att återta makten över Sverige. Förhoppningsvis har partiet ett klart mål för hur detta Sverige skiljer sig från det Sverige den nuvarande regeringen i sällskap med SD är i färd med att skapa. S har naturligtvis en strategi för att nå detta mål, en strategi som innehåller ett antal taktiska delmål. Kan det USA-besök den blivande statsministern (in spe) nyligen genomförde, vara ett av dessa taktiska steg?

Besöket i den amerikanska huvudstaden skildrades ingående i bilagan ”Dagens Nyheter. Lördag” av den 13 maj. En underrubrik lyder ”Det här hoppas Socialdemokraternas ledning lära sig av USA”. 

Att DN:s reporter och fotograf fanns på plats var givetvis inte av  ren tillfällighet. I partiets taktiska övervägande ingick sålunda att få en slagkraftig publicitet kring besöket. 

Vi kan vara helt övertygade om att S månar om och strävar efter att bibehålla och utveckla den svenska demokratin. Vad som mot den bakgrunden blir mycket märkligt är att partiet väljer USA som studieobjekt.

I The Economists senaste Democracy Index (avser 2022) hamnar USA på plats nummer 30 och befinner sig i gruppen ”Demokrati med anmärkningar” (flawed democracy).  Detta demokratiindex toppas av Norge. Sverige har plats nummer fyra. En resa borde med andra ord ha gått i motsatt riktning. Det är USA som ska lära av Sverige och övriga nordiska länder.

På många områden är USA världsledande. Men det demokratiska området hör inte hit, som ovan framgår. Det inger obehag att vårt lands största parti vänder sina blickar mot en bristfällig demokrati för att från det hållet hämta inspiration. Vi känner stolthet över ett politiskt system som vad avser dess funktionalitet tillhör den yttersta toppen. Att förhindra allt inflytande av negativt slag på detta system måste vara en central uppgift för varje politiskt parti.

Socialdemokraterna borde nogsamt avhålla sig från att på detta område låta sig påverkas av USA, en icke fullödig demokrati. Varför gör då Magdalena Andersson denna resa och eftersträvar dessutom att den ska bli så känd som möjligt? Opinionsundersökningar visar att endast ett europeiskt land (Polen) har en mer positiv inställning till USA än Sverige. Kan detta förklara valet av resmål? Anknytningar till USA av vad slag det vara må appellerar till väljarna. Så kan tankarna ha gått hos partiets taktiska tänkare.  Är så fallet, får vi hoppas att detta var ett rejält misstag och att partiet inser detta.