Lotta Gröning (L) förnekar sig inte. I vanlig ordning vevar hon friskt när hon tar till orda i samhällsdebatten. Rent substansiellt finns dock en del övrigt att önska.
Om Gröning hade lyssnat lite mer noggrannt på P1 i söndags så hade hon till exempel hört att jag även sa att reglerbara energikällor som vattenkraft och kärnkraft har sin självklara roll i energimixen. Men hon bör samtidigt notera vad den tunga industrin faktiskt säger.
"Vi behöver fossilfri el snabbt, då finns egentligen inga alternativ till vindkraft. Jag utesluter inte kärnkraft på sikt, men i vart fall de närmaste 10-15 åren ser vi vindkraft som klart mest konkurrenskraftigt", sa LKAB:s vd Jan Moström till SVT 23 februari.
Moström är dessutom inte ensam om att resonera i dessa banor.
”Elektrifiering är nyckeln och snabb utbyggnad av utsläppsfri elproduktion med låg kostnad är en förutsättning för att vi ska klara omställningen. Nu måste politiken och näringslivet hjälpas åt för att öka takten och se till att bygga mer vindkraft”, skrev även företrädare för Holmen, SCA och Ovako i en gemensam debattartikel i DI 20 september 2021.
Det är synpunkter som inga ansvarskännande politiker kan negligera. Kort sagt: Ska Sverige klara den gröna omställningen, klimatmålen och att minska koldioxidutsläppen så krävs mer vindkraft.
Det är heller ingen "totalitär åsikt" att säga att energiförsörjningen i Sverige bör vara en nationell uppgift. Politiker i regering och riksdag är faktiskt inte mindre folkvalda än landets kommunpolitiker.
Det finns emellertid att göra för vindkraftbolagen för att öka den lokala acceptansen för nya vindkraftparker. Till exempel behövs system med bygdemedel på samma sätt som för vattenkraftsbolagen.
En del bolag gör redan sådant på frivillig basis.
I Markbygden utanför Piteå kommer, som exempel, de fyra berörda byarna att få sammanlagt åtta miljoner kr per år från vindkraftbolagen som ingår i Svevindgruppen – pengar som kan användas bland annat för att utveckla besöksnäringen i området. På samma sätt agerar vindkraftbolagen i Ljusdal i Hälsingland.
Annorlunda uttryckt: Ökade investeringar i vindkraft kan också medverka till att förverkliga lokala framtidsprojekt och bidra till byautveckling.