Stoppa studieförbundens missbruk av skattemedel

Replik på ABF:s debattartikel i NSD den 17 januari, "Gör motstånd – låt inte SD styra politiken".

STOCKHOLM 20160515
Några kvinnor går på en stadsvandring med guide 
Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

STOCKHOLM 20160515 Några kvinnor går på en stadsvandring med guide Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-01-25 19:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en färsk debattartikel försöker ABF på lösa grunder skrämmas om Sverigedemokraternas politiska inflytande, samtidigt som man försöker använda oss som slagträ mot våra samarbetspartier i regeringen. Detta ohederliga tillvägagångssätt framstår som något man gör i syfte att underminera viktiga reformer som ska säkerställa ordning och reda kring vad statsbidrag till folkbildning faktiskt går till.

Folkbildningspolitiken har under åtta år med rödgröna regeringar varit ett mycket illa skött politiskt område, där man återkommande har kunnat läsa i medierna om ett omfattande missbruk av skattemedel hos studieförbunden. Ett mycket stort problem har varit att statsbidrag avsett för folkbildning har gått till ett systemhotande fuskande bland studieförbund såväl som till diverse islamistiska inslag i främst studieförbundet Ibn Rushds regi. Det har varit rena lekstugan när vänstersidan har suttit på makten över kulturpolitiken, där man exempelvis har låtit studieförbunden få granska sin egen verksamhet, vilket är ett avgörande skäl till att statsbidragen i så hög utsträckning har använts till fel saker.

Undertecknad omnämns i ABF:s debattartikel med anledning av att jag på sociala medier har skrivit att det främst är Sverigedemokraterna som ligger bakom skrivningarna i Tidö-avtalet som rör folkbildningen. Det har jag skrivit eftersom att det är sant. SD har drivit på för dessa skrivningar, och även innan Tidö-avtalet kom till var SD det parti riksdagen som drev på allra mest i viktiga frågor gällande folkbildningen – frågor som ligger helt i linje med vad som nu står i avtalet. Således är det hela en stor framgång för Sverigedemokraterna.

Frågan man måste ställa sig är varför ABF är så rädda för SD:s inflytande över folkbildningspolitiken. Är ABF rädda för att de egna bidragen skulle vara hotade när ordning och reda gör entré igen efter åratal av rödgrön slapphet och vanskötsel av politikområdet? Folkbildningsreformerna i Tidö-avtalet har i stort inriktning på skärpningar av kontroll och uppföljning av vad skattemedel går till. Sköter man sig och har rent mjöl i påsen som studieförbund borde man inte ha någonting att vara rädd för.

Att ABF vill skrämma läsarna om just Sverigedemokraternas inflytande i lokalpress runt om i landet på det sätt som man gör är ett erkännande och ett kvitto på att Sverigedemokraterna nu mycket riktigt har ett avgörande inflytande över folkbildningspolitiken och kulturområdet i stort.