Scandic har slutat servera nötkött på sina luncher, och funderar även på hur de ska kunna göra frukosten helt fri från nötkött. Allt i klimatets namn.
Det är bra att Scandic, som trots allt lever på att gäster reser, kanske tar flyget, vill tänka hållbart. Men de börjar i fel ände.
Om Scandic hade tagit beslutet att helt skippa importerad mat, såväl nötkött som vegetabilier, och handla svenskt, hade man faktiskt kunnat prata om att hotellkedjan gör hållbara val. Svensk matproduktion är nämligen i världsklass när det gäller miljöarbete. Men istället för att fördjupa sig i ämnet har Scandic valt enkla svar på komplicerade frågor.
För det är skillnad på kött och kött, och siffror som gäller globalt går inte att överföra till svenska förhållanden. Det är också skillnad på vilka möjligheter som finns att odla i södra Sverige och i norr. Vill man som hotellkedja vara trovärdig i sitt hållbarhetsarbete måste man sätta sig in dessa skillnader. Genom att handla lokalt uppnår man den största hållbarhetsvinsten.
Svensk nötköttsproduktion är en av de mest klimatsmarta i världen, och har hela 70 procent lägre utsläpp av växthusgaser än det globala genomsnittet. En av orsakerna till detta är att vi, till skillnad från andra stora nötköttsländer, har våra åkrar där fodret växer nära gården. Transporterna blir därmed kortare, och utsläppen av koldioxid mindre. Den gas som idisslande djur släpper ut i form av rapar, metan, är en gas som tas upp av atmosfären inom tio år, medan koldioxid stannar tusentals år. Detta har bland annat påpekats i en nyligt publicerad studie i Nature Food, som slår fast att både kor och grisar behövs i ett hållbart matsystem i Europa. Kons fördel ur resurssynpunkt är att den kan äta gräs, medan grisar kan växa upp på rester, menar forskarna.
I Sverige äter såväl mjölkkor som köttdjur till stor del gräs. I norr, där klimatet inte medger så mycket odling av spannmål, är vall (gräs) det som växer allra bäst. Istället för att låta denna naturresurs gå till spillo kan vi alltså nyttja den till att hålla djur. Vallens växter är också fleråriga och har djupa rötter som binder kol.
Odling av foder skapar i sin tur öppna landskap, och kor som betar bidrar till den biologiska mångfalden. Många fåglar, växter och andra arter är beroende av det öppna landskapet och de betande djuren för att överleva. Det största hotet mot biologisk mångfald i norr är igenväxning av åkrar när skogen tar över. Djurens gödsel är också viktig vid odling av t ex grönsaker, för att återföra näring till jorden.
I Sverige har vi god tillgång till sötvatten, och jordbruket använder endast 3 procent av den totala vattenanvändningen i landet. Detta att jämföra med det globala genomsnittet där jordbruket använder hela 70 procent. I vårt land är det med andra ord hållbart att hålla nötkreatur, medan det på andra platser inte är det.
Det finns inte ett sätt att producera mat, eller en diet, som passar alla över hela världen. För producenten gäller det att utgå från platsens förutsättningar och det egna kunnandet för att få fram så bra och hållbara råvaror som möjligt. För konsumenten gäller det att välja råvaror med omsorg och ta tillvara på allt för att minska matsvinn. Aktörer som Scandic har ett gyllene tillfälle att i sin servering bidra till ett hållbart samhälle, och att i sin kommunikation göra det begripligt för sina gäster. Vi hjälper gärna till.