Släck inte skylten till Folktandvården i norr!

Det svenska tandvårdssystemet håller på att kollapsa, skriver chefer inom tandvården i tre nordliga regioner.

Kommer Folktandvården i norra Sverige att finnas kvar i framtiden?

Kommer Folktandvården i norra Sverige att finnas kvar i framtiden?

Foto: Kurt Engström

Debatt2022-03-10 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi känner en stor oro för vem som i framtiden ska erbjuda barntandvård och tandvård till individer som har särskilda behov eller är äldre. Grupper som är högst prioriterade hos oss och som vi har det slutgiltiga vårdansvaret för. Folktandvården i norra Sverige kommer inte att klara av detta med nuvarande tandvårdssystem. 
Det är en vård som inte är ekonomiskt attraktiv då den är prisreglerad. Enligt den senaste statliga utredningen som kom i mars 2021 (Betänkandet Jämlik tandhälsa SOU 2021:8) konstateras att 15 av 21 Folktandvårdsorganisationer ”går back” på barntandvården. Folktandvården i våra län har idag vårdansvar för över 95 procent av barnen.
 

Vi har stor brist på medarbetare och saknar bland annat över 90 tandläkare i norr. En yrkeskår som har utbildat sig i fem år för att nå sina tandläkarkunskaper. Vi kan se en trend där alltfler väljer att söka sig till privattandvården.
Folktandvården i nordligaste Sverige kan idag i väldigt liten utsträckning erbjuda tandvård till vuxna patienter på grund resursbristen.
Sveriges nuvarande tandvårdssystem håller på att kollapsa!
Att ta in privata hyrtandläkare inom Folktandvården är inte lösningen på problemet. Vi ser med fasa på utvecklingen inom hälso- och sjukvården, med ett system där vården är beroende av bemanningsföretag vilket är starkt kostnadsdrivande för regionerna. Vi ser även allvarliga patientsäkerhetsrisker med konceptet.
Det undersöks för många friska patienter i dagens tandvårdssverige. Resurserna läggs på fel patientgrupper. Hur ofta behöver en patient med frisk mun besöka tandvården? Vart tredje till fjärde år! Inte som idag, där alldeles för många patienter med god munhälsa undersöks varje eller vartannat år. Det nuvarande tandvårdssystemet gör att de med störst behov inte erbjuds tandvård.
Det svenska tandvårdssystemet behöver snarast omdanas!
 

Våra förslag är:
1. Ta bort reformen om gratis tandvård för unga vuxna upp till 23 år. Återgå till 19 år som gräns för avgiftsfri tandvård. Merparten av våra unga har idag en mycket god munhälsa och tandvårdsresurserna behöver istället läggas på grupper med risk för dålig munhälsa. På så sätt kan vi nå en mer jämlik tandvård.
2. Inför ett enhetligt riskbedömningssystem för tandvården i Sverige. Vi i Folktandvården har under flertalet år arbetat med att riskbedöma våra patienter för att fördela resurser till de med störst behov. Det behöver alla tandvårdsaktörer göra och tydlig statlig styrning behövs för att detta ska bli verkstad.
3. Se över ersättningssystemen för tandvården så att mer ekonomiska resurser skjuts till på de grupper som är högst prioriterade. 
4. Ställ krav på att alla tandvårdsaktörer i Sverige ska vara med och dela på ansvaret för de högst prioriterade patientgrupperna. Ett uppdrag vi i Folktandvården är stolta över att ha men som tyvärr medför att vi blir allt färre i våra organisationer. 
Genom dessa insatser kommer Sveriges samlade tandvårdsresurser att nyttjas på bästa sätt. 
Släck inte skylten till Folktandvården i norra Sverige!