Restriktioner och begränsningar behöver mötas upp med relevanta stöd för företagen, om än det viktigaste givetvis är att minska smittspridningen till en nivå som vården i Norrbotten klarar av. Om regionen gör bedömningen att åtgärderna är helt nödvändiga för att vårdsektorn i Norrbotten ska klara av nya fall av covid-19 ska de nya restriktionerna självklart införas.
Men regionens aktörer måste förstå att åtgärderna kommer leda till ödesdigra negativa konsekvenser för stora delar av ett redan nedbrutet näringsliv. Flera företag i Norrbotten kommer uppfatta detta som ett näringsförbud, för att inte tala om gemene man, den berörda allmänheten som mer eller mindre sätts i husarrest. När nu Region Norrbotten och Länsstyrelsen inför nya restriktioner behöver de ha en plan och beredskap för hur företagen ska kunna stöttas. Det kommer också krävas att regionen ligger på regeringen för att skyndsamt få fram nya stödåtgärder, vilket även vi på Företagarna gör.
Viktigast just nu är att dämpa företagares ovisshet, och där finns en hel del att göra både lokalt, regionalt och nationellt. Vilka lättnader och sänkningar i avgifter som infördes i samband med krisen kan bli kvar under 2021? Nu tillskjuter regeringen ännu fler miljarder till regioner och kommuner. Siffror visar att delar av kommunsektorn kommer göra stora ekonomiska överskott 2020. Det finns anledning för regioner och kommuner att ytterligare se över fortsatt sänkta avgifter för företag (hyror, kontroll, tillsyn, vatten, avfall, renhållning, fjärrvärmenät med mera.)
Det behövs också ett fortsatt nära samarbete mellan kommuner, region och näringsliv för att underlätta säkra miljöer. De kommunala kontrollerna och tillsynen av caféer och barer är bra – men vi får signaler att de görs för sällan i Norrbotten. Redan nu har vi fått höra från flera restauranger i länet att man med nya restriktioner kommer tvingas stänga. Det kommer kraftigt påverka ungdomars möjligheter till att komma in på arbetsmarknaden och resultera i långsiktigt negativa konsekvenser.
Det är också centralt att regionen och kommuner fortsätter med tidigare aviserade inköp, upphandlingar och investeringar för att på så sätt stimulera de lokala företag som är beroende av kommunen som kund. Där så är möjligt bör man även överväga att tidigarelägga upphandlingar. Den offentliga sektorn behöver också i den mån det är möjligt dela upp de offentliga inköpen så att även mindre växande företag ges möjlighet att lägga anbud. Just det senare är tillsammans med upphandlingarnas komplexitet ett hinder som gör regionens små och medelstora företag tyvärr ofta tvingas välja bort att lämna sitt anbud i en offentlig upphandling.