Under Miljöpartiets tid i regering genomfördes en rad förbättringar i sjukförsäkringen, och det arbetet vill vi fortsätta med. Vi vill förbättra och förstärka sjukförsäkringen och de sociala villkoren för att skapa en trygghet i arbetslivet för alla. Just nu ser det motsatta ut att hända. Den nuvarande Tidö-regeringen har tydligt visat att de vill backa in i framtiden, och nu riskerar återigen tiotusentals personer som är för sjuka för att arbeta, skickas ut ur sjukförsäkringen eller helt blir nekade ersättning.
Nyligen presenterades utredningen “Sjukförsäkringen i förändring - en utvärdering” för socialförsäkringsministern Anna Tenje. Förslagen är i korthet en återgång till den illa fungerande sjukförsäkringen Sverige hade innan den rödgröna regeringen satte i gång sitt reformarbete för att reparera revorna i trygghetssystemet. Utredaren vill nu även återinföra den så kallade ”stupstocken”, ett absolut slut i sjukförsäkringen.
Utredningen tillsattes av den förra regeringen för att säkerställa att de reformer, som Miljöpartiet och Socialdemokraterna genomfört, fått de effekter som avsetts. Efter valet ändrade dock Tidö-regeringen utredningens direktiv och bytte ut både utredare och sekretariat. Om utredningens förslag genomförs kommer tiotusentals människor att återigen hamna i en otrygghet där många nekas sjukpenning eller kastas ut ur sjukförsäkringen i förtid, långt innan de är tillräckligt friska för att kunna återgå till arbetet.
Miljöpartiet vill gå åt det andra hållet. I stället för att bryta ner systemet vill vi fortsätta det positiva reformarbete som den rödgröna regeringen påbörjade förra mandatperioden. På regeringens bord finns fortfarande en rad utredda förslag för att få en tryggare sjukförsäkring, som borde kunna genomföras snart. Det handlar om att förbättra sjukersättningen och aktivitetsersättningen på samma sätt som vi hann göra med sjukpenningen. Men också att stärka de förebyggande insatserna genom en preventionsersättning, och en bättre fungerande rehabiliteringsersättning för att lättare återkomma till hälsa och arbete. Vi tycker de förslagen bör genomföras – det är ytterligare viktiga steg på väg mot en rimligt fungerande sjukförsäkring.