Sju år som avgör framtiden för oss alla

Sveriges kommuner måste minska sina utsläpp med 15 procent per år, en sådan minskning kommer inte av sig själv, skriver Malin Svedjeholm (MP).

Miljöpartiets koldioxidbudget visar hur mycket utsläppen måste minska för att bidra till en någorlunda trygg framtid, skriver Malin Svedjeholm, Miljöpartiet.

Miljöpartiets koldioxidbudget visar hur mycket utsläppen måste minska för att bidra till en någorlunda trygg framtid, skriver Malin Svedjeholm, Miljöpartiet.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Debatt2021-01-04 09:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För någon vecka sedan hämtade jag min treåriga son Love på förskolan. Han låg med galonisar och lekte i geggamoja. Regnet faller i december och isvägen dröjer med att frysa till. 

Det känns sorgligt. Och ändå är klimatfrågan större än Luleås nya vintrar. Redan om jorden blir 2 grader varmare får vi det tuffare att försörja oss med mat. Och den svåra frågan jag ställer mig är vilken värld jag kommer vara tvungen att lämna mina barn i. 

För en tid sen skänkte vi i Miljöpartiet en koldioxidbudget till Luleå kommun. Budgeten visar hur mycket utsläpp kommunen har kvar att göra och i vilken takt de måste minska om vi ska vara med och bidra till en någorlunda trygg framtid. Siffrorna skakade om även mig.

Sveriges kommuner behöver minska sina koldioxidutsläpp med 15 procent per år för att göra det vetenskapen visar behövs. Med start 2020. Ett arbete med sådana kraftiga minskningar kommer inte att hända av sig själv. 

När jag skriver det här är det 7 år och 16 dagar tills jordens utsläpp måste sluta helt, om vi fortsätter som idag. Samtidigt planerar kommunen att ha ett utkast till klimatplan i maj 2021. 2020 gick till spillo. Ett utkast kan inte ta ytterligare ett halvår av den tid som finns kvar. Det här arbetet måste göras på ett annat sätt, utanför kommunens tröga system. Under det här året har vi lärt oss hur man hanterar kriser och det är ett sånt arbete vi måste se för klimatet.

Efter ett förslag från oss i MP beslutades att Luleå ska få en ledningsgrupp för klimatet. Jag frågar kommunstyrelsens ordförande: Har ledningsgruppens arbete startat och isåfall hur? 

Kommunen har idag ingen klimatstrateg, men det finns beslut om att förstärka kommunstabens kompetens i klimatfrågan. Jag frågar därför: Hur ska kommunens kompetensen förstärkas och ska en klimatstrateg rekryteras? Jag hoppas få svar på kommunfullmäktige den 21 december.

De kommande åren avgör vår framtid. Klimatomställningen är möjlig, tekniken finns och vi har kvar tid, som är på väg att rinna ut. Ju längre vi väntar, desto svårare gör vi det för oss. Jag och många andra kämpar för att vi ska göra allt vi kan nu. Allt annat är otänkbart.