Riksdagen har fattat beslut om mer resurser till kommunernas äldreomsorg och fler satsningar är att vänta kommande år. Det är välkommet och glädjande. En förutsättning för att de utökade resurserna ska ge positiva effekter är att kommunerna använder tillskottet från staten på ett sätt som gör skillnad både för de som får omsorg och de som arbetar inom den. Vi vill bidra med våra erfarenheter i detta arbete.
Vision organiserar bland annat många av de chefer som arbetar inom äldreomsorgen på såväl äldreboenden som i centrala kommunala förvaltningar. Äldreomsorgen är ett av de områden där cheferna har ansvar för flest antal medarbetare per chef på hela arbetsmarknaden. Ett stort antal medarbetare per chef kombinerat med bristande stöd i form av administration, HR och IT skapade redan innan pandemin en mycket svår situation i Kalix kommun. Under pandemin har den blivit ohållbar och nu krävs en förändring.
Att minska antalet medarbetare per chef är en nyckel för att förbättra äldreomsorgen i kommunen och för att kunna bedriva en säker omsorg med en hög kvalitet. En rimlig arbetsbelastning och en god arbetsmiljö för cheferna är avgörande för att de ska driva verksamheten framåt och kunna ta ansvar för övriga medarbetares arbetssituation. Färre medarbetare per chef frigör också tid för att bedriva ett systematiskt arbete. Nödvändiga insatser som att planera och följa upp omsorg är i dag svårt att hinna med. Schemaläggning är ett annat område som tar mycket tid.
I dag är det svårt att rekrytera chefer till äldreomsorgen i Kalix, och vi ska kunna vända den utvecklingen behöver antalet medarbetare per chef minska. Vi upplever att många frågor som direkt påverkar våra medlemmar och som får betydelse för hela kommunens arbete inte getts det utrymme som allvaret i situationen kräver. Därför behövs nu en dialog om hur vi tillsammans kan ta oss ur denna pandemi och bygga en stark äldreomsorg för framtiden.