Vi ser att det i flera kommuner nu sätts in granskningar av socialtjänstens ärenden där politiker anlitar externa aktörer för att granska LVU-utredningar. Allt arbete socialtjänsten gör ska självklart granskas kontinuerligt men av rätt instans vid rätt tillfälle. Idag har vi Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som ska granska socialtjänstens handläggning, det finns också möjlighet att anmäla till Justitieombudsmannen (JO) och Barnombudsmannen (BO). Ändå ser vi att politiker går en annan väg och anlitar sina externa experter för att sedan gå rakt in i individärenden och fatta egna beslut.
Vi ser mycket oroande på denna trend bland kommunpolitiker i landet, framför allt när vi nu ser exempel i media där barnperspektivet helt har tappats bort. Barn återförs till sina föräldrar från en dag till en annan utan att ha fått komma till tals. Man har inte låtit utbildade socionomer genomföra hemtagningsutredningar eller överväganden enligt lex lilla hjärtat som lagen kräver, besluten har fattats helt av politiker. Politiker är lekmän, det finns inga utbildningskrav eller krav på förkunskaper för att sitta i en kommunal nämnd, det kräver att de förlitar sig på professionen.
Det finns krav på socionomutbildning vid utredningar, bedömningar och uppföljningar gällande barn och ungdomar, detta återfinns i Socialstyrelsens föreskrifter. Det krävs en socionomexamen för att göra utredningen men sedan ska beslutet skickas in till politiken som har beslutsmandatet.
Ett tydligt exempel: Utbildade socialsekreterare kan bedöma att ett barn behöver omhändertas enligt LVU, men en kommunpolitiker kan säga nej till detta. Då får inte socialtjänsten gå vidare med en ansökan om vård enligt LVU till Förvaltningsrätten eftersom ärendet stoppats av socialnämndens politiker. Dessa kan även häva beslut som fastställts av domstol. Ideologi eller en stram budget kan därför gå före barnets bästa.
Vi anser att socialtjänstens arbete måste vara kunskapsbaserat och bygga på evidensbaserade metoder och där kommer tjänstepersonernas kompetenskrav in. Politikerna bör fokusera på de stora sociala frågorna snarare än beslut i de enskilda ärendena.
Vi anser att man behöver se över gränsdragningen mellan kommunpolitiker och professionella. Framtidens socialtjänst måste vara rättssäker och byggas på en självständig och professionell yrkeskår som granskas kontinuerligt av rätt tillsynsmyndighet.
Vi kräver att regeringen skyndsamt tillsätter en utredning för att se över beslutsordningen inom socialtjänsten.
Akademikerförbundet SSR, Norrbottens Distriktsstyrelse