Samarbete behövs i Kirunas skolpolitik

Vi behöver en supersatsning på skolan i Kiruna och lägga prestigen åt sidan, skriver Jenny Mäki (V) och Birgitta Henriksson Lindmark (V).

Raketskolan i Kiruna.

Raketskolan i Kiruna.

Foto: Maria Unga

Debatt2021-11-23 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Ett folks framtid är dess ungdom” stod skrivet på fasaden av gamla centralskolan i Kiruna. Den skolan är riven sedan länge vilket känns symboliskt när man tänker på hur situationen i Kirunas skolor är idag.

Under hösten har det från skolans sida rapporterats om stora problem med att rekrytera personal till de lärartjänster som legat ute, problem som tyvärr gjort att flertalet elever inte fått tillgång till den undervisning de har rätt till. Från lärares håll har det kommit uppgifter om ohållbara arbetssituationer och hög belastning. Frustrationen breder ut sig och så ska det inte vara. 

Lärarna och annan personal bör få en tillfredställande arbetsmiljö som ger möjlighet att göra ett så bra jobb som möjligt och använda sin kompetens fullt ut. Syftet med utbildningen inom skolväsendet är ju faktiskt, förutom att eleverna ska få ämneskunskaper, också att främja elevernas individuella utveckling och främja en livslång lust att lära. (Skollagen kap 1 §4) Hur ska vi nå de målen i en organisation där det inte ens går att rekrytera personal? 
 

Svaret på den frågan är att vi ska göra det tillsammans.

En av rektorerna på Högalidskolan i Kiruna sträckte via media ut handen till politikerna för att få till ett samarbete vad gäller skolorna och vi är villiga att ta emot den handen. 
 

Vi vill få till en hållbar politik för skolorna där eleverna, lärarna och övrig personal, och behoven står i centrum.