Norrbotten generellt och vi glesbygdsbor i synnerhet behöver en verklig vitalisering via staten så att avfolkning kan vändas till en nystart med fler invånare, förbättrad service och förbättrat socialt liv. Vårt län behöver en nystart där problemen med avfolkningen (tyvärr även 2022) och servicen borde vara minst lika högt på agendan som alla storstadsskjutningar som dominerar allt nyhetsflöde.
Sveriges miljöbelastning skulle dessutom minskas av att storstädernas tillväxt upphör/minskar eftersom 25 procent av våra utsläpp av koldioxid är från bygg- och infrastruktursektorn. Nu håller de i Stockholm på med bland annat att förlänga tunnelbanan med några kilometer och där satsar staten 4 000 miljoner. Storstadsplaneringen är att tillväxten fortsätter med nya bostäder för 100 000-tals människor. Staten synes ha gott om medel när det gäller huvudstadens många statliga jobb och många projekt men enligt länstidningar inga medel för upprustningar av våra vägar eller nya gång- och cykelvägar till vårt län. Hit kan vi med ytterst små miljöbelastningar välkomna 20-- 30 procent större folkmängd till alla glesbygdskommuner ty vi har en utbyggd infrastruktur och många bostäder redan klara/tomma.
Konkreta förslag:
1. Kräv att statliga arbeten (minst 50 per kommun) utlokaliseras till alla kommuner. Enligt Riksrevisionens rapport ger det LÄGRE kostnader tack vare billigare lokaler samt mer trogen (bättre) personal samt även vitalisering av samhällena.
2. Omedelbart beslut om full finansiering av Norrbotniabanan till Luleå. Dessutom en snabb tidplan för genomförande med projekteringsstart redan 2023 och byggstart året därpå. Lägg ner tompratet om vems fel det är att inget hänt senaste tio åren.
3. Inför flytt- och startbidrag för jobbflyttare norrut eftersom arbetsmarknaden är bäst i norr. Jämför med motsvarande på 60-70 talen för söderflyttare som gav snabb tillbakagång i länet. Motsvarande snabb folkökning är önskvärd för länets 2020-tal.
4. Avskrivning av studielån enligt norsk modell med 10 procent per år för bosättning i värst drabbade avfolkningskommuner. Ger möjlighet till bättre tandvård, sjukvård, kompetenta ingenjörer, bra ledare i kommunerna och så vidare. Denna morot kan vara avgörande vid val av bostadsort för en skuldtyngd 25-åring.
5. Kräv att några procent av intäkterna från vattenkraft och vindkraft blir kvar i berörda kommuner och region. Norge och Finland har infört detta. Skamligt att ingen kompensation utgår för intrången. Varför byggs inga vindkraftverk på Värmdö där behoven är enorma ?
6. Ordna statligt investeringspaket som möjliggör nystart av mindre jordbruk samt stödformer för aktiv skogsskötsel (röjningar mm. ) där kostnaderna fördelas mellan ägare och samhället. Hela samhället blir vinnare på många plan.
7. Lokalt /regionalt måste det jobbas stenhårt med marknadsföring allmänt men specifikt gentemot tätt bebyggda länder såsom Holland och Belgien för att locka inflyttare till arbeten och möjligheternas land. Självfallet är det allas skyldighet att ställa upp och välkomna nya inflyttare.
Ovanstående förslag bör vara lätt att finansiera utifall en blygsam del av vårt läns statliga företagsvinster såsom hos LKAB, Vattenfall, SSAB, skogsindustrin används för länets stora behov.
Du som avlönad lokal/regional eller rikspolitiker förväntas börja arbeta hårt för rättvisa villkor för hembygd och regionen. När? Genast!
Samverka med alla partier för att få bra tyngd och genomslag. Ställ oblyga rättframma krav mot regeringen och myndigheterna. Dags att rådande kolonialpolitik avskaffas!
Otålig tornedaling väntar på att startblocken lämnas.