Sju av tio arbetsplatser planerar för distansarbete på deltid när restriktioner om hemarbete tas bort. Det visar en undersökning bland Unionens arbetsmiljöombud. De flesta som jobbat hemma tycker det har varit positivt, men nu vill man tillbaka till arbetsplatsen och fortsätta jobba hemma på deltid.
Det nya normala arbetslivet kommer att se annorlunda ut – även för dem som måste eller vill jobba på kontoret. Det ställer krav på oss i Unionen, arbetsgivarna och staten att se över regler och avtal.
Arbetsmiljölagen gäller både vid arbete på kontor och i hemmet. Det handlar om att se omedelbara arbetsmiljörisker och att förebygga ohälsa. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete ska bedrivas på alla arbetsplatser för att identifiera risker, och där spelar fackliga förtroendevalda en viktig roll. Ett regelbundet arbete i hemmet ställer nya krav på chefen när det gäller hur man gör en riskbedömning, åtgärdar och följer upp, och hur man samverkar med arbetstagarna i arbetsmiljöarbetet.
Det finns de som inte vill, eller som av olika anledningar har svårt att jobba hemma. Om man är ny på arbetsmarknaden eller på arbetsplatsen, eller har en funktionsnedsättning, kan rutiner, sammanhang och närvaro av chef och kollegor vara mycket viktigt. Eller så har man helt enkelt inte möjlighet att arbeta hemma ostört.
Hemarbete får inte bli en klassfråga. Det får heller inte bli en jämställdhetsfälla, där hemarbete blir lösningen för att kvinnor som tar huvudansvar för barnen ska få livet att gå ihop.
En god arbetsmiljö handlar också om gemenskapen på arbetsplatsen. Men vilka effekter får ett varaktigt distansarbete för arbetsplatsen som helhet och för dem som måste, eller väljer, att jobba på kontoret? Hur får vi till bra möten där hälften är med digitalt? Finns det risk för att de som ofta jobbar hemma halkar efter i karriären? Hur fångar chefen upp stress och psykisk ohälsa när man sällan ses på riktigt? Finns det risk för att minskad kontorsyta lämnar anställda utan möjlighet att välja om de vill jobba på distans?
Alla har rätt till ett bra, tryggt och utvecklande arbetsliv, oavsett om man kan eller vill jobba hemma eller på kontoret. Det finns inga enkla eller färdiga svar på detta, men detta vet vi i Unionen:
- Att frivilligheten är central. Unionen vill inte se en utveckling där arbetstagare tvingas till hemarbete för att arbetsgivaren vill det eller för att kontorsytan har krympt till en skolåda.
- Att ett ökat hemarbete måste leda till ett bättre arbetsliv och inte till att människor stängs ute från arbetsmarknaden. Riskerna med hemarbete är ojämnt fördelade och det finns risk för att individer kommer i kläm. De som inte har förutsättningar, vilja, eller inte mår bra av hemarbete måste kunna lita på att det finns en fungerande arbetsplats att komma till.