Svar på Anette Wernerssons debattinlägg ”Skyddad yrkestitel, ett steg i rätt riktning”, NSD 23 den 23 februari.
Skribenten påtalar att en skyddad yrkestitel lyfter yrkets status samt är ”en förhoppning” om att det ska ge en bättre löneutveckling".
Ja, så agerar Kommunal och fackliga ledare, de ställer inga direkta krav mot arbetsgivaren för att gå med på detta troligt urvattnade beslut, men ger förhoppningar, som vanligt då?
Regler för att tydliggöra vilka krav som gäller för att få ett bevis, hur kraven kommer att se ut är för tidigt att säga. Inget är ännu klart, enligt Socialstyrelsen planeras de nya reglerna kring beslutet att genomföra ”skyddad yrkestitel” bli klara under april 2023. Det som otroligt nog är skrivet är denna text ”för bevis om skyddad yrkestitel krävs att Du har en viss utbildning eller har fått motsvarande kompetens på något annat sätt”. När det gäller ”motsvarande kompetens" ska Socialstyrelsen reglera vad som räknas som motsvarande kompetens. När det gäller utbildningar med inriktning mot vård och omsorg från gymnasiet eller Komvux kommer Socialstyrelsens regler att innehålla krav på godkända betyg i ämnen eller kurser.
Skribenten påtalar att en undersköterska ”inte är vem som helst” och tror att ett bevis på en skyddad yrkestitel kommer att kräva en treårig yrkesutbildning för att få titulera sig undersköterska. Socialstyrelsen säger angående beslutet ”det blir tydligt vilken kompetens en person med titeln undersköterska har” – här sänker man självklart ribban och kraven för att försöka nå en bättre nyrekrytering till främst äldreomsorgen!
Vi som ännu är tillsvidareanställda undersköterskor, utan bevis kan fortsätta använda vår nuvarande titel vidare i hela 10 år. Mitt tidigare krav på en ”lägsta kompetens” som undersköterska förkastades av Socialstyrelsen i tidigt skede, redan 2001.