"Rekrytera psykologer till primärvården"

Region Norrbotten bör i den nu aktuella omställningen intensifiera sina ansträngningar att rekrytera psykologer till primärvården.

Debatt2021-05-17 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Psykologföreningen har i tidigare insändare 2018-03-28, påtalat behovet att öka antalet psykologer inom primärvården. Behovet kvarstår och kan antas öka. 
Covid-19-pandemin påverkar i stort sett hela vårt samhälle och efterverkningar av pandemin är att vänta, såväl fysiska som psykiska hälsoproblem. Sveriges kommuner och regioner (SKR) anger att var tredje patient i primärvården har någon form av psykisk ohälsa. En primärvård har ett hälsovårdsansvar att möta personer med skilda behov där det behövs kompetent personal som möter upp dem!
Norrbotten ligger bland de lägsta i landet avseende antal anställda psykologer per invånare, såväl inom sjukvården i dess helhet som i primärvården. I januari publicerades utredningen med titel God och nära vård - Rätt stöd till psykisk hälsa ledd av Anna Nergårdh, ges tydliga förslag på ökade insatser av psykologer inom primärvård. Som exempel på regionala skillnader anges att Uppsala har ca 120 psykologer/100 000 invånare och Norrbotten har färre än 40 psykologer/100 000 invånare. 
I nuläget finns endast tre psykologer inom primärvården för vuxna i hela Region Norrbotten. För barn är tillgången till psykologkontakt något större, men majoriteten av länets barn och ungdomar har inte tillgång till psykologkontakt i primärvården. Det finns således ett akut behov att anställa fler psykologer till länets primärvård för såväl barn som vuxna.
Psykologens kunskap utgör ett utmärkt komplement till primärvårdsläkarens medicinska kompetens, vilket också framgår i utredningen av Nergårdh. Psykologen har unik kompetens att kartlägga och bedöma vilka insatser som bör ske när det gäller psykisk ohälsa, vilken vårdnivå som är lämplig, ge psykologisk behandling och se till att behandling sker med rätt metoder. En ökning av antalet psykologer inom primärvården skulle, förutom att bidra med god kompetens till patienters vård av psykisk ohälsa, även underlätta den psykosociala arbetsmiljön för primärvårdsläkare, som därvid blir avlastade och kan fokusera på den kroppssjukvård som läkare är specialiserad för.

Vi välkomnar en dialog med regionledningen i denna fråga. Styrelsen för psykologföreningen Region Norrbotten: