Ett antal S-ledamöter ställer frågan vad vill Sjukvårdspartiet uppnå med en förändrad organisation? Sen handlar inlägget om vad vi i ledningen vill med en omorganisation. Att frågan överhuvudtaget ställs, väcker mer frågor än svar. Var har (S) varit under åren som gått? Har man helt missat den ekonomiska kris som landstinget/regionen gått igenom de senaste åren, som medförde att man beslutade om en gigantisk skattehöjning på totalt drygt 2500 miljoner kronor, som därefter ”ätits upp”. Har man missat dom alltmer tilltagande underskotten i den egna verksamheten. Särskilt i primärvård/närsjukvård och länssjukvård. Ett underskott som år efter år adderats från 2010 fram till att vi tog över 2019, till närmare 2,5 miljarder kronor. Allt detta på grund av att man inte ändrat arbetssätt eller organisation. När man fortsätter att göra som man alltid gjort, så förändras ingenting. Där finns det enkla svaret på varför vi i grunden måste förändra arbetssätt och organisation. Vi måste ha en god ekonomi för att kunna ge alla medborgare en bra och trygg hälso- och sjukvård, det är ett grundläggande faktum.
I socialdemokraternas eget förslag till strategisk plan de kommande åren så verkar man ha insett behovet av organisatorisk förändring, en slags självinsikt. Man skriver ”långsiktigt behöver region Norrbotten ha en ekonomi i balans mellan intäkter och utgifter. För att uppnå detta kommer det att krävas åtgärder”. Det är just det vi tog tag i vid vårt tillträde, men det är bra att den insikten också har nått socialdemokraterna. Då förefaller det märkligt att man tycker förändringar medför att organisationen tappar tempo och kraft? Vi tror motsatsen och försöker hålla tempo, men kritiseras också för det. I debatten framför man att vi med förslaget om organisationsförändring skapar otrygghet och oro i organisationen, vilket man naturligtvis får vara uppmärksam på. Eftersom en av de åtgärder som organisationsförändringen medför är förändrade chefsroller så skapar det viss oro. Men vi har hela tiden ett lyssnade öra till våra verksamheter och för en dialog med såväl kommunal som vårdförbundet. Vi har ställt direkta frågor omkring den eventuella oron, men fått svar som gör oss trygga i den fortsatta förändringen av vår organisation.
Förutom kostnadsanpassningar i den direkta verksamheten, vilket glädjande nog sker hela tiden tack vare en kämpande och lyhörd personal, så måste det också till en förändrad organisation där ledtider mellan problemställningar-beslut-åtgärder, blir kortare. En anpassning till kravet på en ekonomi i balans för att kunna bedriva en säker, hållbar och modern hälso- och sjukvård. Så svaret på frågan om vad man vill uppnå med en förändrad organisation, har man egentligen i sina egna texter, i fall man nu vill analysera vad man själv skriver. Vidare anklagar man oss i ledningen för att vara döv, med tanke på förslag som läggs trots pågående pandemi. Vi sätter patientsäkerheten först, vilket innebar att omställningsarbetet fick en paus tidigare i år. Det gäller fortfarande.
Man kritiserar också att en del av förslagen har funnits redan 2015, som om dom skulle vara sämre idag? Problemet är att dåvarande socialdemokratiska ledning, inte alls lyssnade på förslagen. Ifall vi nu ska tala om ”döv ledning”, så kanske detta är bästa exemplet. Den 18 november samma år gav man istället upp, och höjde skatten med 1 krona och 16 öre.
Vi satsar istället på att utveckla verksamheten och genomför en genomgripande förändring. Den första MR kameran har nu lyfts in i Kalix sjukhus. En till kommer i Kiruna nya sjukhus. I avvaktan på nytt sjukhus finns en mobil lösning. Vi har satsat på servicepunkter och filialer till våra hälsocentraler, efter år av indragna distriktssköterskemottagningar. Vi kommer inom en snar framtid tillsammans med kommunerna ta beslut om den process som skall ta oss till en Nära vård och omsorg i Norrbotten. Vi tänker utvidga och intensifiera arbetet med att ställa om från centralisering till en hälso- och sjukvård så nära individen som möjligt. Vi satsar extra resurser till primärvården i hela länet. Vi upprepar återigen att vi däremot inte kommer att genomföra alla förändringar som anges i konsultrapporterna, bland annat så vill vi profilera alla våra länsdelssjukhus och inte avveckla verksamhet. Vi garanterar att ett fullgott akut omhändertagande skall finnas intakt på alla våra fem sjukhus. Att inte avveckla IVA och narkosläkare lovade vi redan i valrörelsen 2018.
Vi redovisar en förbättrad mer stabil ekonomi, där verksamheterna blir allt effektivare. Vi har av en lyhörd riksdag som med statsbidrag minskat det ekonomiska bortfallet under pandemin. Vi kommer att använda medlen på allra bästa sätt för att klara av det uppskjutna vårdbehovet. Men målsnöret ligger längre bort än det. Vi kommer att lyckas, tack vare en fantastisk personal och GO! i organisationen.