Regeringen slaktar kollektivtrafiken i norr - 194 miljoner saknas

Fungerande kollektivtrafik handlar om allas möjlighet att ta del av samhällsviktig service som vård och utbildning, men även om tillgänglighet för turismen och näringslivet. Vi tänker inte sitta och titta på medan Tidöpartierna monterar ned norra Sverige, skriver företrädare för S, V, C och MP.

I Norrbotten drabbas linjer som trafikerar orterna Kiruna, Gällivare, Pajala, Arjeplog, Arvidsjaur och oftast linjer som går på kusten eller ut i fjällvärlden.

I Norrbotten drabbas linjer som trafikerar orterna Kiruna, Gällivare, Pajala, Arjeplog, Arvidsjaur och oftast linjer som går på kusten eller ut i fjällvärlden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-11-10 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sällan har väl regeringens ord och verkligheten stått längre ifrån varandra. Tidöregeringen påstår att de satsar på infrastruktur och kollektivtrafik i norra Sverige, men samtidigt flaggar Trafikverket för att det saknas medel för att upprätthålla tillgängligheten med kollektivtrafik till samhällsviktig service, som exempelvis sjukvård och utbildning. Regeringen ökar utsläppen, sänker skatten för de rikaste och drar samtidigt ner på busslinjer i inlandet och tågtrafik i norra Sverige. 

Enligt Trafikverket finns ungefär 90 miljoner totalt att använda till att förnya avtal för kollektivtrafik 2025, vid sidan av avtal som redan är signerade och fastlåsta. Det är 194 miljoner mindre än vad Trafikverket hade begärt och planerat för. Regeringen blev varnad för riskerna men valde att titta åt andra hållet. Konsekvensen är att Trafikverket nu har aviserat att det finns fyra avtal i Sverige som det saknas pengar för. Två av dessa avtal berör de fyra nordliga länen. Det handlar om en betydande del av Norrtågs trafik, och om “samverkande inland”, som är ett avtal mellan de fyra nordligaste länen för att upprätthålla kollektivtrafik med buss i glest befolkade områden. I Norrbotten är det linjer som trafikerar orterna Kiruna, Gällivare, Pajala, Arjeplog, Arvidsjaur och oftast linjer som går på kusten eller ut i fjällvärlden. I Västerbotten berörs busslinjer från Umeå mot Hemavan och Dorotea, och från Skellefteå till Arjeplog, Sorsele och Lycksele. I Jämtland Härjedalen berörs bl.a linjerna Mora-Östersund, Östersund-Gällivare och Östersund-Örnsköldsvik. I Västernorrland turer mellan Sundsvall och Sollefteå via Långsele. Många av Norrtågs sträckor är hotade. 

Statliga pengar som gått via Trafikverket har stått för en betydande del av finansieringen av tåg- och busslinjerna inom avtalet, och regionerna har skjutit till det som saknas. Nu behöver regionerna, som redan är hårt pressade av regeringens nedskärningar inom vården, försöka hitta sätt att täcka upp för de uteblivna statliga pengarna om det ska gå att behålla tåg- och busslinjerna. Tidöregeringen tvingar in regionerna i en omöjlig situation. 

Vi är överens över partigränserna om att vi vill bevara och utveckla kollektivtrafiken i norra Sverige. Det handlar om allas möjlighet att ta del av samhällsviktig service som vård och utbildning, men även om tillgänglighet för turismen och näringslivet. Vi kommer att arbeta för att möjliggöra detta i regionen, och vi kommer arbeta tillsammans för att se till att den här frågan även får den uppmärksamhet som den förtjänar nationellt. Vi tänker inte sitta och titta på medan Tidöpartierna monterar ned norra Sverige.