En fungerande och god infrastruktur är avgörande för Norrbottens framgång, och Norrbottens framgång är avgörande för hela Sverige.
Efter halva mandatperioden med SD-regeringen ser vi tyvärr hur de fortsätter att nedprioritera något som är avgörande för den framgången – järnvägen. Kvaliteten har sjunkit, tåg är ofta försenade eller inställda, och effekterna av eftersatt underhåll slår hårt mot både resenärer och regionens näringsliv. Nu fick SD och regeringen chansen att satsa på järnvägen i och med den infrastrukturproposition de la fram i veckan. Men istället kommer järnvägen fortsatt bli eftersatt.
I en debattartikel (NSD, 031024) menar Mattias Karlsson (M) och Maria Stockhaus (M) att regeringen nu gör historiska satsningar. Men vad vi kan se så handlar det inte om några historiska satsningar på järnvägen. Med en höjning på fem procent till järnvägsunderhåll kan det med inflationen inräknad mer ses som en nedskärning.
Att endast fem procent av budgeten går till järnvägsunderhåll är ett allvarligt misstag. Enligt Trafikverket kommer det innebära att endast 10-15 procent av de åtgärder som krävs för att minska underhållsskulden kan genomföras fram till 2037. Detta är inte tillräckligt. Järnvägen är en central del av både klimatomställningen och tillväxten, och utan rätt prioriteringar riskerar vi att se ännu fler störningar och förluster i industrins konkurrenskraft – särskilt i Norrbotten där Malmbanan är så kritisk.
Vi socialdemokrater anser att järnvägsunderhållet inte kan lämnas helt åt marknaden, eftersom vi redan har sett att det inte fungerat. Därför behöver mer av underhållet ske i statlig regi för att säkerställa kvalitet och långsiktig planering.
Regeringens öppning för privata aktörer att delta i utbyggnaden av Malmbanan får heller inte bli en ny Arlandabana – med fördyrade kostnader för både passagerare och näringslivet. Malmbanan är av stor säkerhetspolitisk betydelse och med det säkerhetspolitiska läge som råder får vi inte riskera att samhällsviktig infrastruktur hamnar i fel händer. Privatiseringar av infrastruktur har tidigare visat på stora risker och det är ett misstag vi inte har råd att upprepa. Malmbanan behöver stärkas, det behöver ske skyndsamt men även smart, och det bör finnas blocköverskridande dialog.
I vårt budgetförslag lägger vi en halv miljard extra till järnvägsunderhållet, med särskilt fokus på viktiga sträckor så som Malmbanan. Det är en investering i både klimatet och Sveriges framtida konkurrenskraft. Norrbotten, och Sverige, behöver mer och bättre järnväg.