Frågan om pollenmätningars framtid måste lösas, en gång för alla. Den person som har ansvarat för pollenmätningarna från Sundsvall och norrut gick i pension vid årsskiftet. Nu drar regionerna i norra Sverige in sin del av finansieringen. Som skäl uppger till exempel Region Västerbotten att de är osäkra på nyttan. Ett märkligt uttalande eftersom regionernas egen vårdguide 1177 ger pollenallergiker rådet att följa pollenmätningarna.
Den nuvarande organisationen runt pollenprognoserna liknar ett slitet lapptäcke. Fram till idag är det på många ställen lokala eldsjälar med små medel och osäker finansiering som har sett till att mätningarna kan fortsätta. Men det finns hål i pollenkartan, områden där inga mätningar görs. Det behövs fler mätstationer och mätperioden behöver förlängas. På de nedläggningshotade mätstationerna i norr har mätningen bara pågått till mitten av augusti. Det räcker inte, när pollensäsongen blir allt längre till följd av klimatförändringarna. I vissa delar av landet är det numer pollensäsong året om.
Under flera år har Astma- och Allergiförbundet och andra viktiga aktörer uppmärksammat regeringen på att den bräckliga organisationen och finansieringen kan hota de så viktiga pollenprognoserna. Nu hotas mätstationerna i norra Sverige av nedläggning och läget har blivit akut.
Var tredje svensk lider av pollenallergi. För många pollenallergiker är de lokala pollenmätningarna avgörande för att de ska kunna planera både medicinering och vardagsliv. Att följa pollenprognoserna är ett av de första råden en allergiker får i kontakten med vården, för att de ska kunna behandla sin allergi i tid och anpassa doseringen av medicinen efter de aktuella pollenhalterna. På så sätt kan många bli nästan symptomfria och fungera i vardagen.
Nu riskerar vi en situation där alltfler måste söka vård om möjligheterna till egenbehandling minskar. När symptomen liknar de från covid-19 måste många pollenallergiker som i vanliga fall kunnat sköta sitt jobb också att behöva vara sjukskrivna.
Ansvaret för pollenmätningarna bör läggas på en statlig huvudman som får ett tydligt nationellt uppdrag att samordna och ansvara för driften av ett rikstäckande nationellt nätverk. När frågan tidigare utretts har det på nationell nivå bedömts kosta cirka 6 miljoner kronor årligen. Det kan jämföras med att samhällskostnaderna för pollenallergi beräknas uppgå till 13 miljarder varje år.
Regeringen och regionerna har i många år haft vetskapen om den bristfälliga organisationen och finansieringen av pollenmätningarna. Det är dags att göra något åt det. För folkhälsans och samhällsekonomins skull.