Pilotprojekt ska möta klimatinvesteringarna i norr

Transmissionsnätet bör ges en starkare ställning genom att pekas ut som ett riksintresse, skriver representanter för Svenska Kraftnät.

Lowina Lundström, divisionschef, System Svenska Kraftnät.

Lowina Lundström, divisionschef, System Svenska Kraftnät.

Foto: Johan Alp

Debatt2021-11-11 08:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I norra Sverige har vi en rad mycket omfattande industriinvesteringar på gång som har det gemensamt att de använder elektricitet för att eliminera CO2-utsläpp från industriprocesser. I ett historiskt perspektiv rör det sig om en kraftig ökning av efterfrågan på el. Om dessa investeringar kan realiseras fullt ut innebär det en mycket stor reducering av de svenska utsläppen av växthusgaser. 

En rad faktorer måste falla på plats för att dessa planer ska bli verklighet. Men helt avgörande är att det finns tillgång till elektricitet. På denna punkt har vi på Svenska kraftnät en avgörande roll tillsammans med regionnätsägarna. 

Idag finns inte tillräcklig med överföringskapacitet i våra ledningar för att möta de önskade effektökningarna. Vi är därför i startgroparna att genomföra mycket stora investeringar i nya ledningar och stationer, samt uppgradera äldre i norra Sverige.

En investering i transmissionsnätet tar i nuläget 10-12 år att genomföra. Lägger vi även till tiden för de initiala systemutredningarna rör det sig om ytterliga något eller några år. Det rimmar illa med de investeringsplaner som många industrier har.

Vi har redan genomfört förändringar för att korta våra egna ledtider. Vi förbereder nu hur vi kan ta ytterligare steg och utveckla vårt eget arbete med våra lednings- och stationsinvesteringar. Bland annat har ny lagstiftning inom området öppnat upp för parallella processer. 

Vår målsättning är att halvera ledtiderna på ett antal pilotprojekt där förutsättningarna är de rätta. Bland annat startas nu ett pilotprojekt för Norrlandskusten med detta syfte. På så sätt kan vi dra lärdomar och erfarenheter att ta med i andra investeringsprojekt. 

Nästan alla stora projekt stöter på problem, som i värsta fall resulterar i både förseningar och fördyrningar. Nu ska vi ta oss an dessa pilotprojekt med en högre ambitionsnivå då de ska genomföras dubbel så snabbt som vanligt. Det är ett stort åtagande och innebär att vi beträder delvis ny terräng. 

Pilotprojekten avser flera nya 400 kV-ledningar plus ett antal nya 400 kV-stationer. 

Vi har också som ambition att se över möjligheten att öka andelen åtgärder för att öka kapaciteten utan att bygga nät. Det kan vara installation av högtemperaturlina i befintlig ledning. Målsättningen är att skapa förutsättningar för att möjliggöra omställningen av industrin i Sverige samt möta behoven för nya gröna industrietableringar.

Vi själva äger inte alla delar för att lyckas med att halvera ledtiden. En förutsättning är att också andra inblandade aktörer, som elnätsföretag, kommuner, regioner och myndigheter bidrar inom sina ansvarsområden. En ömsesidig och konstruktiv vilja att lösa motstående intressen är en förutsättning för att vi ska kunna leverera önskad kapacitet – i Norrland såväl som i övriga delar av Sverige. 

Nu ska vi halvera ledtiderna för dessa pilotprojekt. Men framför oss ligger mycket omfattande investeringar i elinfrastruktur som kräver rätt förutsättningar. Därför behövs förändringar i lagstiftning så att bland annat klimataspekter på ett tydligare sätt vägs in i tillståndsprocesser. Regionernas fysiska planering måste mycket tydligare inkludera elinfrastruktur. Transmissionsnätet bör ges en starkare ställning genom att pekas ut som ett riksintresse. Och vid val av teknik måste nätägarens behov avgöra utifrån system-, tillgänglighets- och effektivitetsperspektivet.