Pensionsfrågan kan avgöra valet?

Mer pengar i plånboken är vad pensionärer behöver, anser PRO Norrbotten.

Mer pengar i plånboken är vad pensionärer behöver, anser PRO Norrbotten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-05-26 15:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pensionerna har nu definitivt blivit en valfråga. Alla partier i riksdagen försöker nu göra allt för att just deras förslag om stärkta pensioner ska få pensionärernas godkännande.

Bristerna i pensionssystemet har under senare tid blivit allt tydligare. Den allmänna pensionen, det vill säga inkomstpensionens andel, blir på tok för låg när man går i pension. Faktum är att många nyblivna pensionärer idag får ut mindre än hälften av den lön som man tidigare haft. Löftet från politiken var när det nya pensionssystemet sattes i sjön var att ingen skulle få mindre än 60% av sin slutlön.

Pensionsnivåerna har inte följt löntagarnas inkomstutvecklingen, vilket visar sig bland annat genom att vi har en stor grupp pensionärer som lever i relativ fattigdom.

PRO kräver nu både en kortsiktig och en långsiktig förbättring av pensionerna.

För det första att ett ordentligt tillskott ges till de som har en pension som är under 17 000 kr per månad. Där de med de absolut lägsta pensionerna ska få mest 1 000 kr per månad skattefritt som sedan trappas ner till de med 17 000 kr i månaden. Det så kallade garantipensionstillägget. Att överskottet i systemet utbetalas till alla pensionärer istället för att gå direkt till statskassan en så kallad gas.

För det andra att det skyndsamt gör en utredning om att inkomstpensionerna höjs genom att inbetalningarna till pensionssystemet höjs från nuvarande 17,21 procent till minst 18,5 procent. Det skulle ge en höjning av inkomstpensionen med cirka 7 procent. Det finns en broms i det nuvarande systemet. PRO kräver att det nu också beslutas om en ”gas”. Vi ser det som ett första steg i att reformera ett havererat system.

För det tredje kräver PRO att Den så kallade ”Pensionsgruppen” avskaffas, om den någonsin gjort nytta så är det nu dags att lägga den i historiens papperskorg. Viktiga samhällsfrågor ska avgöras i Sveriges Riksdag och inte i en sluten grupp där ledamöterna dessutom har veto som kan avgöra om Sverige ska ha ”fattigpensionärer”.