Under april månad uppmärksammas Parkinsons sjukdom över hela världen. Parkinsons är en progressiv neurodegenerativ sjukdom. Varför i april? Den 11 april firar man James Parkinsons födelse, den engelske kirurg och vetenskapsman som först identifierade sjukdomen år 1817.
Det finns ännu inget botemedel mot Parkinsons, men det finns många saker som man kan göra för att påverka sjukdomsförloppet positivt och förbättra livskvalitén.
Även om Parkinsons sjukdom (PS) främst drabbar människor över 55, kan även yngre människor få diagnosen. Skådespelaren Michael J. Fox, som själv fick Parkinsons som ung, blev en frontfigur i kampen om att hitta ett botemedel för PS.
Just nu finns det lovande forskning i Sverige om stamceller. En procent av världens befolkning kommer att drabbas av PS. Men sjukdomen är svår att diagnosticera, och för många tar det flera år innan man med säkerhet vet. I Sverige räknar man att det finns 20.000 personer som har PS och i Europa mer än en miljon människor. Detta antal beräknas ha fördubblats till 2030 och kommer att fortsätta att växa i takt med att befolkningen åldras.
Det finns många myter och missuppfattningar om PS. Några av dem är:
- Parkinsons drabbar bara äldre män. Falskt. Även unga människor kan drabbas av Parkinsons, både män och kvinnor.
- Skakningar drabbar alla som har Parkinsons. Falskt. Även om skakningar är väldigt vanligt, får inte alla detta symptom. Medicinering kan begränsa skakningar.
- Det är en dödsdom att få diagnosen PS. Falskt. Livslängden påverkas inte nödvändigtvis, men livskvalitén påverkas, speciellt när det finns brist på neurologer och andra specialister som jobbar med patienter med neurologiska sjukdomar (logopeder, arbetsterapeuter, fotvårdare med mera)
Det är vanligt att parkinsonspatienter isolerar sig. Har man inte nått pensionsåldern är det lätt att man försöka gömma sjukdomen. Man är rädd att förlora jobbet. Ofta känner man stigma och diskriminering.
Det finns minst ett fyrtiotal symptom man kan drabbas av och man kan uppleva sjukdomen på olika sätt. Man måste lära sig att hantera sjukdomen och vara delaktig i sin behandling. Man kan fortfarande bidra till samhället trots sjukdomen. Rätt medicinering kan ta månader och år att komma fram till. Tyvärr kan läkemedel man är beroende av plötsligt inte längre vara tillgängliga — ett ökande problem.
Om du, en vän eller anhörig har Parkinsons, kan du ta kontakt med Parkinson Norrbotten.