Öronmärkta resurser krävs för att förhindra självmord

För att minska självmorden behöver kommunerna i Norrbotten utveckla ett effektivt förebyggande arbete – insatser som är bra för alla kommunens invånare och livräddande för några, skriver Eva Wedberg, tf generalsekreterare Suicide Zero

Eva Wedberg, tillförordnad generalsekreterare Suicide Zero

Eva Wedberg, tillförordnad generalsekreterare Suicide Zero

Foto: Suicide Zero

Debatt2024-10-31 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att kommunerna har en avgörande roll i att förebygga självmord är insatserna på många håll otillräckliga. Ett skäl är att endast tre av tio kommuner avsätter medel för arbetet. Om fler kommuner utvecklar sitt arbete kan liv räddas. Inför att budgetarna snart ska fastställas i kommunerna i Norrbotten bör politikerna säkerställa att resurser öronmärks för det suicidpreventiva arbetet.

År 2023 tog 1 617 personer sina liv. I Norrbotten var siffran 45. Ungefär tio gånger så många försökte, vilket gör att frågan på olika sätt berör många i länet. Bland unga är självmord den vanligaste dödsorsaken. I den gruppen har det skett en ökning under de senaste 25 åren.

I arbetet för att förebygga självmord har kommunerna en självklar roll. De finns på olika sätt närvarande i alla människors liv, från förskolan till äldreboendet.

Problemet är att många kommuner gör för lite. Suicide Zeros kommunbarometer visar att åtta av de tio deltagande kommunerna i Norrbotten saknar en överenskommelse med psykiatrin för att stärka vårdkedjan för grupper som har en hög risk för suicid. Endast fyra av kommunerna analyserar risker för suicid i offentliga miljöer, och fyra kommuner saknar handlingsplaner för att förebygga självmord.

En anledning till att viktiga insatser uteblir är brist på resurser. Endast tre av tio kommuner i landet har med frågorna i budget. I Norrbotten har frågorna en plats i budget hos en av tio svarande kommuner. Detta får förstås konsekvenser för kommunernas möjligheter att prioritera frågorna, och genomföra insatser som har bevisad effekt.

Att suicidpreventivt arbete nämns i få kommunbudgetar är en signal om att arbetet inte är tillräckligt högt upp på dagordningen. Att en fråga finns med i kommunens budget är en viktig förutsättning för att den ska få prioritet i organisationen. Det innebär att det finns resurser kopplade till arbetet, men också att det finns uttalade uppdrag eller mål för förvaltningarna.

I våra dialoger med kommuner i landet hör vi ofta att små kommuner upplever att de inte har tillräckliga resurser för att arbeta preventivt. Men många viktiga insatser för att förebygga suicid är inte kostsamma och en utmaning är ofta att se till att hela kommunen involveras. Här har många mindre kommuner en fördel. Beslutsvägarna är kortare, och det kan till exempel vara lättare att genomföra utbildningar för medarbetare.

Inom kort förväntas regeringen besluta om en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. Det kommer att innebära att kraven på kommunernas insatser kommer att öka. För att minska självmorden behöver kommunerna i Norrbotten utveckla ett effektivt förebyggande arbete – insatser som är bra för alla kommunens invånare och livräddande för några. En viktig startpunkt måste vara att se till att självmordsprevention får en framskjuten plats i kommande års budget.