Öppet brev till Ebba Busch om elpriser

Varför tar Du inte initiativ till en elprisreform som ger bättre förutsättningar både för kraftföretagens och elanvändarnas ekonomiska planering? undrar Björn Kjellström, professor em. LTU.

Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna (KD) samt energi- och näringsminister.
 Foto: Anna Tärnhuvud SVD / TT / kod 30592

Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna (KD) samt energi- och näringsminister. Foto: Anna Tärnhuvud SVD / TT / kod 30592

Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Debatt2024-12-31 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför gör Du på detta viset?

När Du i ett inslag i Aktuellt 12 december förklarade de höga elpriserna i södra Sverige med effektbrist i det svenska elsystemet blev jag uppriktigt förvånad. Du måste rimligtvis ha varit informerad om att det exporterades 2 475 MW genom elområde 4 den timme när elpriset var som högst och att det under hela dagen, liksom den föregående, exporterats drygt 2 000 MW varje timme under dygnet. Exporten översteg, hela produktionen i Ringhals kärnkraftverk med två reaktorer. Då kan det inte varit någon effektbrist i Sverige. Detsamma gällde större delen av tiden med höga elpriser under 2022.

Jag vill helst inte tro att Du talar mot bättre vetande för att vinna politiska poäng bland okunniga väljare, men om så inte är fallet, tyder Dina uttalanden, både under valrörelsen och nu senast, på att Du är djupt okunnig om det aktuella läget i elsystemet. Samt att Du omgivit Dig med okunniga rådgivare. Det är nästan lika allvarligt. Effektbrist i andra delar av NordPools område kan inte vara Sveriges uppgift att hantera.

I själva verket beror de höga elpriserna i södra Sverige främst på en kombination av kapaciteten i kabelförbindelserna till norra Europa och tillämpningen av marginalkostnadsprincipen för att bestämma elpriset. Vid effektbrist i norra Europa blir det höga elpriser där och de slår sedan igenom på elpriserna i Sverige, som kan exportera el producerad till betydligt lägre kostnad, eftersom vi själva inte har någon effektbrist.

Den rimligaste åtgärden, måste vara att justera metoden för att bestämma elpriserna. Marginalkostnadsprincipen bygger på elementär ekonomisk teori, där detta skall ge ett optimalt elsystem. Men teorin förutsätter en ideal marknad där konsumenter kan anpassa sig efter rådande prisnivå. Och det gäller inte för elmarknaden. Åtgärder för att optimera förbrukningen med hänsyn till mycket höga elpriser, kräver stora investeringar som kan ge resultat först efter något år. De kommer inte ske när osäkerheten om framtida prisnivåer är för stor.

Resultatet blir att konsumenterna kan komma att betala orimligt mycket mer än vad elenergin kostar att producera. Större delen av den elenergi som producerades i Sverige, och som användes i södra Sverige de aktuella dagarna, kostade högst 50 öre/kWh att producera. Det ledde till intäkter till elmarknadens aktörer från elområdena 3 och 4 som översteg produktionskostnaderna med minst 664 miljoner kr och dessutom till extra intäkter för staten i form av moms på minst 166 miljoner kr. Om vinsten för elproducenterna är oskälig är svår att bedöma. Den kan möjligen behövas för att täcka kostnader när elpriserna är lägre än de faktiska produktionskostnaderna. Men erfarenheterna från 2022 visar att perioder med höga marginalpriser kan bli långvariga. Därför borde det vara uppenbart att det behövs en elprisreform som både leder till att producenterna kan räkna med en rimlig vinstmarginal och att användarna får så låga kostnader som möjligt. Så fungerade det i Sverige innan avregleringen av elmarknaden 1996.

Det känns mycket tveksamt att den extra momsintäkten till statskassan kan försvaras.

De frågor som svenska hushåll och företag sedan 2022 förtjänar att få besvarade är: 
• Varför fortsätter Du att agera som om problemet med de periodvis höga elpriserna är en effektbrist som faktiskt inte existerar?
och
• Varför tar Du inte initiativ till en elprisreform som ger bättre förutsättningar både för kraftföretagens och elanvändarnas ekonomiska planering?