Småföretagarnas Riksförbund har i olika undersökning funnit att ju fler av de vuxna invånarna i en kommun som är aktiva jobbskapare, desto lägre tenderar arbetslösheten vara. En procent högre andel företagsamma är länkad till 1,3 procentenheter lägre andel inskrivna arbetslösa. Särskilt utrikes födda och unga gynnas av de jobbmöjligheter som fler företagsamma bidrar med. Bland utrikes födda är sambandet hela 3,2 procentenheter lägre andel inskrivna arbetslösa.
För att skapa en rimlig arbetsmarknad är en rimlig ambition att minst var tjugonde vuxen i landets kommuner ska vara en jobbskapare, det vill säga fem procent av de som bor i en kommun ska driva företag med anställda. I Norrbottens län är det bara Arjeplog och Älvsbyn som når upp till denna nivå. I Kiruna är det 4,8 procent av de vuxna som är aktiva jobbskapare, även Jokkmokk och Pajala har relativt hög andel jobbskapare. I Kalix och Boden är däremot under 3,5 procent av de vuxna aktiva jobbskapare.
Att vara företagare är många gånger inte så lönsamt som folk i allmänhet tror. Den genomsnittliga företagaren mitt i karriären jobbar nära sex timmar mer per vecka än den genomsnittliga anställda personen. Nära en fjärdedel av företagarna kan inte ta ut en sammanhängande semester på ens en vecka under sommaren, eftersom byråkratin tar så mycket tid i anspråk. I inget av de svenska länen vill en majoritet av företagarna utöka sina verksamheter om det innebär att de också behöver anställa fler. I Norrbottens län är det 41 procent av företagarna som vill växa med fler anställda, bland de högsta nivåerna i landet.
Mycket kan göras på lokal nivå för att göra företagandet mera attraktivt. Till exempel att stärka tryggheten med kommunala ordningsvakter, att underlätta offentlig upphandling och ha mera företagsvänligt bemötande från kommunala tjänstemän. Vi menar att ett tydligt problem är bristen på målbilder. Ambitionen att var tjugonde vuxen ska vara en jobbskapare är inte enkel att nå, men viktig för att skapa varande förbättringar på arbetsmarknaden och lyfta kommunens ekonomi.