Nej till folkomröstning och vägen framåt

 "Ibland måste vi som politiker kunna fatta svåra och impopulära beslut för att helheten ska bli bättre för oss alla", skriver Lenita Ericson och Fredrik Hansson, S.

 "Ibland måste vi som politiker kunna fatta svåra och impopulära beslut för att helheten ska bli bättre för oss alla", skriver Lenita Ericson och Fredrik Hansson, S.

Foto: Pär Bäckström

Debatt2020-05-11 09:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår ifrån Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan. Det innebär att vi vill fortsätta göra viktiga strukturförändringar för att möta framtidens utmaningar. Men, vi vill i framtiden bli bättre på att tidigt tillvara ta medborgarnas perspektiv när det gäller Luleå kommuns utveckling, där skolan är en av flera byggstenar. Vi är övertygade om att vägen framåt är mer dialog om en fortsatt hållbar utveckling för Luleå! 

Världen, omgivningen och vi själva förändras obönhörligt i varje sekund, varje timme och varje dag. Förutsättningarna för kommuner förändras i snabb takt och Luleå kommun behöver precis som alla andra ständigt förhålla sig till dessa nya förutsättningar. En av de mest påtagliga förändringarna är att en mindre andel av befolkningen är yrkesverksam i förhållande till barn och äldre. Det betyder att färre ska försörja fler och det är en utveckling som ökar i rask takt. En konsekvens är att det kommer att bli allt svårare i framtiden att hitta de kompetenser som behövs inom exempelvis välfärden.

Vi möter många människor i vår vardag. Många hejar på och visar uppskattning för det jobb som vi gjort och gör. Men vi möter också oroliga och besvikna människor. Vissa är oroliga över att deras vardag förändras. Andra är besvikna över beslut som vi politiker fattat, eller över beslut som vi är i färd med att fatta. Vi förstår att det finns frustration och vi socialdemokrater förstår också att det finns de som är skeptiska i det här läget, inte minst dem som bor på landsbygden. 

Det finns saker vi vill göra bättre framöver. Ibland måste vi som politiker kunna fatta svåra och impopulära beslut för att helheten ska bli bättre för oss alla. Att vara politiker handlar om att prioritera och att kunna fatta beslut, eftersom resurserna inte är oändliga. Men vi behöver samtidigt vara lyhörda. Vi vill bli bättre på att tidigt involvera fler medborgare i diskussioner kring våra stora och viktiga framtidsfrågor. Vi vill också lägga större kraft på att kommunicera med Luleå kommuns invånare både inför och efter fattade beslut. Och vi kommer att visa det i handling.

Frågan är om en folkomröstning är lösningen och det bästa medborgarinflytandet i det här läget. Vi socialdemokrater tror inte det. Det är inte heller ansvarsfullt att skjuta fram problem till kommande generationer. Men vi behöver framåt ta den tid vi behöver för att få in medborgarnas perspektiv i högre utsträckning. Vi har en regering som visar en vilja att underlätta för oss kommuner. Det kommer att spela stor roll även för oss här i Luleå kommun och möjliggör att vi kan ta oss den tiden.

Det som också har förändrats är att Barnkonventionen blivit lag i Sverige från och med årsskiftet. Det innebär bland annat att vi ska se till att skolan utvecklas ur ett barn- och ungdomsperspektiv. Ja, att hela Luleå kommun ska utvecklas ur ett barn- och ungdomsperspektiv. Hur mycket ska kommunen växa och på vilket sätt? Och hur kan vi göra det när resurserna krymper? Vad är viktigt för unga kvinnor för att de ska vilja bo kvar i kommunen? Det är några exempel på frågor vi vill att Luleå kommuns invånare, ung som gammal, i framtiden ska få tycka till om utifrån ett barn- och ungdomsperspektiv.

Vi vill utveckla och använda fler metoder för medborgardialoger. Medborgarna ska få fler möjligheter att involveras i frågor om Luleå kommuns framtid och den långsiktiga planen för kommunen. Vägen framåt är dock inte att stanna upp – det är att tillsammans fortsätta utveckla vår fina kommun!