Mycket angeläget minska de spänningar som finns

"Till skillnad från Gunnar Selberg anser vi att det är väldigt viktigt att känna till historien för att kunna lära av den och inte upprepa samma övertramp som majoritetssamhället tidigare har begått" skriver Vänsterpartiets representanter i Kiruna kommunstyrelse.

"Till skillnad från Gunnar Selberg anser vi att det är väldigt viktigt att känna till historien för att kunna lära av den och inte upprepa samma övertramp som majoritetssamhället tidigare har begått" skriver Vänsterpartiets representanter i Kiruna kommunstyrelse.

Foto: Emma Eriksson

Debatt2020-12-10 09:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ett historielöst yttrande som skrivits i Kiruna kommuns namn beträffande rennäringslagen. När Gunnar Selberg i skrivelsen till Näringsdepartementet säger att han ser fram emot en "modernisering" av rennäringslagen, menar han nog samma sak som när Centerpartiet ser fram emot en "modernisering" av anställningstryggheten - det vill säga en försvagning av densamma.

Selberg skriver att "risken är stor att en liten del av Sveriges befolkning kommer att styra friluftslivet för en stor del av befolkningen" och att "...de som inte tillhör någon minoritet ställs helt utanför." Selberg använder sig av ord som "allas lika värde" och "mänskliga rättigheter" men har inte någonstans nämnt de övergrepp som majoritetssamhället har begått mot urfolket samerna.

Rennäringslagen, som den ser ut idag, är från 1971, men den föregicks av flera andra lagar som skrevs utan samernas delaktighet. 1928 beslutade riksdagen att de samer som inte var renskötare inte heller skulle ha några samiska rättigheter. De fick t.ex. ingen särskild rätt att jaga och fiska i de områden där deras förfäder levt. På så sätt drog Svenska staten en skarp gräns mellan de samer som lever på renskötsel och de som försörjer sig på annat sätt. Statens samepolitik har lett till dagens motsättningar och konflikter mellan samer och andra grupper i befolkningen när det gäller bland annat markrättigheter.

Sveriges samepolitik har historiskt baserats på statens slutsatser om vilka behov samerna haft och utformningen av dagens lagstiftning utgör inget undantag. Staten har på så sätt haft en normbildande inverkan på det samiska samhället och dess struktur. Sverige har ännu inte implementerat FN:s urfolksdeklaration eller ratificerat urfolkskonventionen ILO 169. Vänsterpartiets förhoppning är naturligtvis att detta sker inom en mycket snar framtid. Oavsett när detta sker så behöver det snarast tas ett helhetsgrepp på samepolitiken. 

Det är mycket angeläget att minska de spänningar och konflikter som finns, dels mellan renägande samer och icke renägande samer, och dels mellan renskötande samers behov av betesmark gentemot företagens önskan att exploatera mark för gruvbrytning och vindkraftsetableringar. Därför behöver en samlad samepolitik ta i beaktande hur olika berörda gruppers intressen tas till vara.

Vänsterpartiet välkomnar och har många gånger skrivit motioner i riksdagen om en modern samepolitik. Till skillnad från Gunnar Selberg anser vi att det är väldigt viktigt att känna till historien för att kunna lära av den och inte upprepa samma övertramp som majoritetssamhället tidigare har begått.