Våra partier har presenterat olika sätt att förbättra arbetsvillkoren för Region Norrbottens personal, i vissa fall har vi presenterat gemensamma lösningar. Moderaterna har därutöver under lång tid tydligt lyft det akuta behovet av förändringar för mer vård per krona och för att hantera den psykiska ohälsan samt haveriet inom psykiatrin. Här verkar regionledningen ha tagit till sig av vad vi har sagt.
Förra veckan presenterade det S-ledda regionstyret i Norrbotten en omorganisation efter att vi påpekat förändringsbehoven inom regionen och särskilt påpekat detta under senare tid. De har kommit till insikt om att det man gjort hittills inte varit tillräckligt för att lösa problemen vi står inför. Därför är vi moderater försiktigt positiva till den här omsvängningen hos regionledningen efter att man under väldigt lång tid vänt sig emot allt vad omorganisation heter. Vi är försiktigt positiva eftersom mycket kan gå fel. Precis som Anders Öberg själv lyfter så skapar organisationsförändringar oro hos personalen. Risk- och konsekvensanalys, förankring och ett systematiskt arbete är helt avgörande.
Vi gjorde inte allt rätt när vi styrde under förra mandatperioden. Coronapandemin kom dessutom särskilt olägligt till Norrbotten som befann sig mitt i en omorganisation. Behovet av en förändring fanns dock där. Region Norrbotten var inte effektivt eller ändamålsenligt organiserat och man led av stora ekonomiska underskott. Därför hoppas vi att det här genomförs ordentligt och vi vill bidra till att det går bra. Det är norrbottningarna, regionens personal och alla de i vårt län som mår dåligt som kommer drabbas om vi misslyckas. S verkar vilja lyssna på oss eftersom man nu pekar på behovet av omorganisation och på behovet av ett omtag kring den psykiska ohälsan. Därför tar vi chansen att ge lite goda råd och hoppas att man faktiskt tar detta på allvar.
Vi moderater vill särskilt fokusera på att komma till rätta med de enorma problemen med psykisk ohälsa i vårt län. Symbolen för misslyckandet är nedläggningen av avdelning 25 i Piteå. 5 av 6 fast anställda överläkare på psykiatrin i Piteå har slutat under loppet av ett år och minst 28 stycken av de anställda har sagt upp sig. Över 1000 planerade läkarbesök på avdelningen har försenats och man har lagt ned självinläggningsplatserna. Dagens läge är en kraftig försämring jämfört med hur det varit förut. Detta borde skapa en obehagskänsla hos varje medkännande människa. Kom ihåg att vi talar om psykiskt sjuka människor som tvingas vänta längre för att få hjälp.
Det finns så många fel i ledningen av psykiatrin i Piteå att personalen inte längre står ut. En del av problemet är arbetssättet SPOT, ett slags mobilt stödteam. Detta har införts på bekostnad av självinläggningsplatserna som tjänat de patienter som behövt dem så väl. SPOT saknar evidens och erbjuder varken psykiatrisk behandling eller terapi, även om det kan fylla en viktig funktion så kan det inte ersätta slutenvård och behandling.
Vi moderater menar att omorganisation inte räcker. En haverikommission behövs för att kartlägga psykiatrins förfall. Våra fantastiska medarbetare tvingas idag till helt orimliga prioriteringar på grund av för få vårdplatser. Vi vill återöppna avdelning 25 i Piteå och återinföra självinläggningsplatserna eftersom forskning visat att det funkar. Vi kommer fortsatt kräva högre tillgänglighet och bättre kvalité för att fler människor ska få sin del av välfärdskontraktet.
Helt rätt Anders Öberg - Det handlar om politik
Vi gjorde inte allt rätt när vi styrde men behovet av förändring fanns. Mer än en omorganisation krävs nu, bland annat en haverikommission för att kartlägga psykiatrins förfall. Det skriver Linda Frohm (M), regionråd i opposition.
Linda Frohm (M), Regionråd i opposition i Norrbotten
Foto: fotograf Elisabeth Gustavsson STARK foto och design
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.