Miljöpartiet vill stärka samiska rättigheter

Den 9 augusti firas urfolksdagen över hela världen. Så även i Sverige och övriga Sápmi där Europas enda urfolk, samerna, lever. Internationella dagar syftar till att ge uppmärksamhet och öka kunskapen om olika ämnen som är viktiga för oss alla över hela världen.

I dag uppmärksammas den internationella urfolksdagen.

I dag uppmärksammas den internationella urfolksdagen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Debatt2021-08-09 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet har haft ansvar för nationella minoriteters språk och kultur på kulturdepartementet sedan 2014 och hårt drivit frågor om stärkta rättigheter för det samiska folket. Exempel på det är det nu pågående arbetet med en sanningskommission, som ska belysa vad urfolket samerna utsatts för av svenska staten genom historien. Det är nödvändigt för att öka kunskapen och för att rätta till oförrätter. 

Miljöpartiet har också arbetat intensivt med en ny lagstiftning för att inkludera samer i beslut som rör dem, den kallas konsultationsordning. I det arbetet har det blivit tydligt att andra partier gärna pratar om att stärka samers rättigheter, men att de backar när de ser att det också innebär en förskjutning av makt. 

I kölvattnet av den så kallade Girjasdomen har regeringen nu tillsatt den viktiga utredningen om ny renskötsellagstiftning. För Miljöpartiet är det dessutom viktigt att fortsätta arbetet för ratificering av ILO-konvention 169 om urfolks rättigheter. Vi kommer lyfta frågan i riksdagen tills det finns en majoritet för undertecknande. 

I samband med firandet av årets urfolksdag i Gällivare släpps boken “Unna Saiva - En skändad samisk offerplats”. Den ger en bild av ytterligare ett rättsövergrepp som svenska staten är ansvarig för gentemot det samiska folket. Det är nu drygt 100 år sedan en av de rikaste offerplatserna som hittats i Sápmi skändades och plundrades på över 600 föremål och 156 kilo ben och horn. Offergåvorna finns än idag på ett museum i Stockholm, en smärtsam påminnelse om djupa sår som inte fått läka.

För Miljöpartiet är det en självklarhet att heliga föremål och kvarlevor ska återbördas, i linje med FN:s urfolksdeklaration. Det handlar om rätten till sin historia, om upprättelse och försoning. Det behövs finansiering till att undersöka föremål och kvarlevor. Miljöpartiet vill säkerställa den kompetens som behövs för att ta emot och vårda det som har sitt rättmätiga hem hos det samiska folket.

Runt om idag uppmärksammas hur urfolk runt om i världen drabbas hårdare av pandemin under parollen “Leaving no one behind - lämna ingen efter” och ett upprop för ett nytt socialt kontrakt. Många urfolk har stängts ute från gemenskapen och samhällsbygget; det är dags att ändra på det. Verklig inkludering betyder ett samarbete på lika villkor, där samernas deltagande i beslutsfattande och rätt till sin historia, språk och kultur säkerställs.

Vi tänker fortsätta ta steg för steg för att stärka samiska rättigheter. Vi vill fortsätta det arbetet tillsammans med det samiska samhället. Det samiska folket och urfolk runt om i världen har rättigheter som måste tillgodoses. I takt med att det sker kommer Sverige och världen bli en bättre plats, där alla får vara den de är och fortsätta leva sitt liv och utveckla sin kultur.