Miljöpartiet: Snabbare omställning kräver gruvor

"Om vi menar allvar i omställningen, och inte minst om vi ska förbättra människors levnadsstandard i hela världen, kommer vi behöva gruvor" skriver debattörerna från Miljöpartiet som dock vill se undantag, exempelvis i Kallak (bilden).

"Om vi menar allvar i omställningen, och inte minst om vi ska förbättra människors levnadsstandard i hela världen, kommer vi behöva gruvor" skriver debattörerna från Miljöpartiet som dock vill se undantag, exempelvis i Kallak (bilden).

Foto: Beowulf mining

Debatt2022-02-21 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet behöver förändra sin syn på svensk gruvindustri och bättre förstå dess betydelse för en snabb omställning av samhället. De satsningar som sker uppe i Norrbotten och Malmfälten är tydliga exempel på gruvindustrins roll i klimatomställningen. HYBRIT, LKAB:s omställning till att producera koldioxidfri järnsvamp samt ReeMAP som syftar till att återvinna sällsynta jordartsmetaller och fosfor från gruvavfall, är projekt som potentiellt kan transformera en global industri mot en mer hållbar produktion.

Den svenska gruvindustrin är en stor och nödvändig aktör i omställningen mot en hållbar utveckling och en framtid med nollutsläpp. Vi ser tyvärr en viss ambivalens i Miljöpartiets förhållande till gruvor, där diskussionen om ökad produktion eller nya gruvor nästan alltid möts med motstånd. Det blir inte trovärdigt när vi samtidigt vill se en snabb omställning av samhället. Grön teknik i form av vindkraft, elbilar, ladd-infrastruktur och solceller med mera kräver metaller och metaller kräver gruvor. I den bästa av världar skulle produktionen enbart bestå av recirkulerat material, men det finns inte tillräckligt med metaller att återvinna. Om vi menar allvar i omställningen, och inte minst om vi ska förbättra människors levnadsstandard i hela världen, kommer vi behöva gruvor.

Revidering av miljötillståndsprocesserna behövs också för att möjliggöra en omställning av industrin. Vi måste lyssna på vilka problem branschen står inför och där är branschorganisationen Svemin tydlig. De hävdar att höga klimatambitioner är direkt relaterat till ett ökat behov av metaller och mineral, och har därför tagit fram ett reformpaket för att skapa effektiva tillståndsprocesser med 27 reformförslag, något som Svemins vd Maria Sunér tidigare redogjort för i en artikel i dagens industri. Bland annat lyfts problematiken kring att dagens miljötillståndsprocesser i våra svenska domstolar är för ineffektiva och tidskrävande. Tid som vi inte har. Enligt forskare (Anderson. K. et al.2020) behöver Sverige, Storbritannien och andra rika industrialiserade länder vara klara med en energiomställning till nollutsläpp så tidigt som 2035 för att klara åtagandena i Parisavtalet. Ingen fossilfri gruva eller ståltillverkare kommer ens ha ett miljötillstånd på plats i Sverige till dess.

Det finns tydliga exempel på att Miljöpartiets politik både skapar arbetstillfällen och en reell omställning av industrin. Klimatlagen gav långsiktiga spelregler för industrin. Industriklivet, Fossilfritt Sverige och gröna krediter ger nödvändiga incitament för omställning. En omställning som dock riskerar kraftiga förseningar eller rent av hotas om vi inte kan se den viktiga roll som tillgången på metaller och i förlängningen svenska gruvor har i detta. Projekt som riskerar förseningar är exempelvis HYBRIT, ett internationellt hyllat projekt där SSAB, LKAB och Vattenfall utvecklar teknik för framställning av fossilfritt stål. I praktiken ersätts kol och olja med grön vätgas från i huvudsak vind-och vattenkraft.

Att förstå gruvornas betydelse för Sveriges omställning är dock inte detsamma som att anse att gruvor lämpar sig överallt. Gruvor har en betydande miljöpåverkan och det behövs en differentierad syn på redan etablerade gruvor och nyetableringar. Det är stor skillnad på att återstarta gamla gruvor, som exempelvis Nautanen i Gällivare kommun. Om Boliden påbörjar sin planerade brytning där tar de även över saneringen av denna som har läckt tungmetaller i över hundra år. Att starta nya gruvor däremot behöver göras med stor hänsyn till den lokala kontexten. Det mest illustrativa exemplet är Gallok i Jokkmokk, ett område med höga natur- och kulturvärden där marken traditionellt brukats av samerna, och där Unesco bedömer att en gruvetablering påverkar världsarvet Laponia negativt. 

Miljöpartiet behöver vara ett parti som kan presentera och stå bakom konkreta lösningar för att snabba på den gröna omställningen av samhället. Vi behöver därmed förstå den roll svensk gruvindustri har och vikten av tillgång på de metaller och mineraler som behövs för att göra detta möjligt. Vår ambition med ett helt fossilfritt Sverige måste bottna i direkta lösningar för de problem omställningen innebär. En del i detta är att förstå betydelsen av svensk gruvindustri.