Miljöpartiet kör runt i fablernas värld

Regeringen vill underlättar för hushåll över hela landet att bli en del av den gröna omställningen, skriver Maja Nilsson, ordförande i Liberala ungdomsförbundet i Norrbotten.

Daniel Helldén (MP) beskriver regeringens miljöpolitik som oseriös. Debattören menar att han lägger förslag som saknar verklighetsuppfattning.

Daniel Helldén (MP) beskriver regeringens miljöpolitik som oseriös. Debattören menar att han lägger förslag som saknar verklighetsuppfattning.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Debatt2024-09-06 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringens gick förra veckan ut med att reduktionsplikten ska höjas från sex till tio procent, förslaget är ett efterlängtat och framåtblickande steg för att minska Sveriges klimatpåverkan. Samtidigt sänks drivmedelsskatten för att säkerställa att omställningen till mer hållbara bränslen inte ska behöva innebära högre kostnader för konsumenterna. Förslaget kommer därför inte påverka landsbygden negativt. 

Den höjda reduktionsplikten innebär att en större andel förnybara bränslen nu kommer att blandas in i bensin och diesel, vilket leder till minskade utsläpp av växthusgaser. Detta är ett konkret steg mot att göra transportsektorn mer hållbar och klimatvänlig. Genom att öka andelen förnybara bränslen i vår fordonsflotta, sänder regeringen en tydlig signal om att Sverige menar allvar med sina klimatmål. Något som inte alla partier håller med om.

I en intervju med SVT beskriver Daniel Helldén, miljöpartiets språkrör, regeringens miljöpolitik som oseriös. Partiet förespråkar en betydligt högre reduktionsplikt, samt att införa en vägskatt som skulle göra det dyrare att köra inne i stan. Problemet är att detta förslag saknar verklighetsuppfattning. Problemet är inte att vi kör för mycket bil i städerna. Det är redan i dagsläget mer gynnsamt för de flesta individer att välja kollektivtrafik i större städer. De långa sträckorna körs på landsbygden. Men det betyder inte att urbanisering är oundvikligt, utan att förslag likt de regeringen nu genomför, är nödvändiga. Det ska vara hållbart att bo från norr till söder. Vi måste tänka långsiktigt för att få en hållbar klimat- och miljöpolitik, som inte orsakar hyperurbanisering.

Samtidigt som reduktionsplikten höjs, ges drivmedelsleverantörer också möjlighet att tillgodoräkna sig el från publika laddstationer för att uppfylla kraven. Detta är ett smart sätt att främja elektrifieringen av transportsektorn, vilket ytterligare minskar beroendet av fossila bränslen och påskyndar övergången till en grönare fordonsflotta.

Men det är inte bara miljön som vinner på detta förslag. Genom att sänka drivmedelsskatten ser regeringen till att denna omställning blir rättvis och inkluderande. För många svenskar, särskilt de som bor på landsbygden, är bilen en nödvändighet. Regeringens politik visar att det är fullt möjligt att arbeta mot ambitiösa klimatmål utan att straffa de människor som är beroende av sina fordon för att få vardagen att gå ihop.

Denna balans mellan klimatansvar och social rättvisa är avgörande för att skapa ett samhälle där alla kan bidra till en grönare framtid, oavsett var de bor. Genom att göra det enklare och mer kostnadseffektivt att använda mer hållbara drivmedel, underlättar regeringen för hushåll över hela landet att bli en del av den gröna omställningen.
Vi har tuffa klimatmål att jobba emot, men det är inte de som har de svårast ekonomiskt som ska ta smällen.