Miljöpartiet är inte landsbygdsfientligt

Ambassadörer för Miljöpartiets landsbygdsnätverk skriver om partiets landsbygdspolitik

Anders Bältsjö, MP Norrbotten.

Anders Bältsjö, MP Norrbotten.

Foto: Privat.

Debatt2021-07-17 09:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som skriver bor i lands- och glesbygder runt om i Sverige eller är engagerade i landsbygden på olika sätt. Vi driver lantbruk, jobbar i offentlig sektor, brukar skogar, driver företag och vi har alla valt att engagera oss i Miljöpartiet. Vi är ambassadörer för Miljöpartiets landsbygdsnätverk.

På samma sätt som Miljöpartiet har ett klimatnätverk för de medlemmar som är extra intresserade av klimatet, har partiet även ett nätverk för alla de medlemmar som är extra engagerade i frågor som rör landsbygdsutveckling, odling, jord- och skogsbruk, kulturfrågor och hur vi kan leva hållbart och resurseffektivt.

Alldeles för få känner till Miljöpartiets starka och positiva landsbygdspolitik. Debatten handlar sällan om att Miljöpartiet består av kunniga och engagerade människor från hela landet och att vi har en utvecklad landsbygdspolitik. 

Bilden som ofta ges oss är att miljöpartister bor på Södermalm och cyklar runt på lådcyklar, och ja visst finns dem hos oss men vi är fler än så: Vi är miljöpartister och vi bor också i lands-och glesbygder och på olika platser runt om i Sverige. 

Vi kör bil, cyklar, odlar, har djur och lever med fördel nära naturen. 

Vi möts ibland av påståenden, att Miljöpartiet är Sveriges mest landsbygdsfientliga parti. Ett påstående från dem som inte har kunskap om vår landsbygdspolitik, och vi håller inte med.

Däremot är vår politik för landsbygden mer klimatanpassad och miljövänligare än den som andra partier har. Vi i Miljöpartiets landsbygdsnätverk tror inte på att fortsätta som vanligt är det bästa för Sveriges lands- och glesbygder. 

Vi är vet att den gröna omställningen också är en nyckel till ett mer levande Sverige, och vi är övertygade om att den gröna omställningen måste ske både med och för, hela landet.Rättvis klimatomställning är nödvändigt.

Genom studieförbundet Vuxenskolan ordnar vi studiecirklar för att utbilda medlemmar om Miljöpartiets politik för lands- och glesbygder. Våra  medlemmar är med och utvecklar vår politik. 

Några av de viktigaste landsbygdspolitiska förslagen är:

1) Öka miljöhänsynen i skogsbruket. Främja hyggesfria skogsbruket. Skydda skog med höga naturvärden anpassa skogsbruket till klimatförändringarna. Att bo med värdefull natur i närheten är viktigt för människor i både stad och land.

2) Sätt full fart på bredbandsutbyggnaden. Bra uppkoppling ökar många familjers möjlighet att bo på landsbygden och arbeta på distans. Det underlättar för skolan, för vården och för företagen.

3) Satsa på den kulturella infrastrukturen, framtidens bibliotek, utveckla kulturskolor och det fria kulturlivet. Värna lokala medier.

4) Öka intäkterna för kommuner med vattenkraft och vindkraft, genom att skatten ska stanna i kommunen.

5) Främja jordbruksmetoder med kunskap om ekosystemtjänster och mer biologisk mångfald, samt en hållbar livsmedelstillverkning i mejerier, bagerier, bryggerier och andra livsmedelsföretag i hela landet.

 Miljöparitet står för en hållbar grön politik som utvecklar landsbygden och möter framtidens utmaningar!