Man rÀknar med att det behövs ytterligare 10 000 personer bara i arbetskraft, i de tvÄ nordligaste lÀnen de nÀrmaste Ären.
I Boden regerar Claes Nordmark (s). Han behöver tvÄ saker för att satsningarna ska bli verklighet, utbildad arbetskraft och el. Det första ska han fÄ hjÀlp med av sin namne, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (s). Hon kommer frÄn LuleÄ och gillar sjÀlvfallet Norrbotten. Men hon misstÀnker att alla inte gör det. DÀrför antyder hon i Ekots lördagsintervju (25/9 2021), att det kan bli aktuellt att skÀrpa kraven pÄ att flytta till Norrland. GÄr det, frÄgar man sig?
Vanliga mÀnniskor kan inte tvingas att flytta till Boden eller nÄgon annanstans. Vi har fri flyttrÀtt i Sverige. Det Claes Nordmark kan göra Àr att locka folk dit. Högre lön brukar locka, men det Àr primÀrt inte ett kommunalrÄds uppgift att bestÀmma över löner i privat sektor. Parterna kan komma överens om högre löner i branschavtal, med lokal tillÀmpning, sÀrskilt betrÀffande bristyrken. Men inte heller det Àr problemfritt med nuvarande lönebildningsmodell. För att fÄ arbetskraft till Boden Àr Claes Nordmark Àr hÀnvisad till att göra staden till en mer attraktiv plats att bo pÄ. DÄ handlar det om bostad, förskola, skola, service och kultur bland annat.
Det arbetsmarknadsministern syftade pÄ i intervjun var att dra Ät tumskruvarna pÄ arbetslösa för att fÄ dem att ta jobb i till exempel Boden. Det Àr frÀmst via tvÄ regler som det kan ske. Den första handlar om vad som Àr ett lÀmpligt arbete. Om man som arbetslös tackar nej till ett arbete som Arbetsförmedlingen anvisar, kan man mista a-kassan. Regeringen skulle kunna ge ansvarig myndighet i uppgift att vidga vad som Àr ett lÀmpligt arbete, sÄ att det blir svÄrare för arbetslösa att tacka nej utan att mista a-kassan.
Den andra regeln handlar om sökomrÄde. Arbetslösa har i realiteten möjlighet att bara söka jobb pÄ den egna orten och i den egna branschen i inledningen av tiden som arbetslös. I takt med att tiden i arbetslöshet gÄr mÄste man vidga sitt sökomrÄde. Det Àr teoretiskt möjligt att sÀtta ökad press pÄ arbetslösa genom att krÀva att man söker fler jobb i hela landet tidigare i arbetslösheten.
Men det finns flera skÀl till att det blir svÄrt att driva igenom sÄdana regelÀndringar. För det första skulle fackliga organisationer protestera högljutt mot hÄrdare press pÄ arbetslösa, sÀrskilt frÄn en socialdemokratisk arbetsmarknadsminister med facklig bakgrund. För det andra kan förlusten för individen av att behöva flytta och ordna ny bostad, skola med mera, blir större Àn vinsten för samhÀllet. För det tredje, och kanske avgörande; det kommer ÀndÄ inte att vara möjligt att tvinga arbetslösa att flytta just till Boden (eller Norrbotten). I sjÀlva verket ligger Boden lÄngt frÄn sökomrÄdet för de flesta arbetslösa, Àven om sökomrÄdet skulle utvidgas betydligt.
Till det kommer att Claes Nordmark behöver vÀlutbildad arbetskraft. I Boden, liksom i Filipstad, finns ingen efterfrÄgan pÄ analfabeter. Arbetslösa Àr visserligen sÀllan analfabeter, men avsaknad av högre utbildning ett vanligt drag. De mÄnga lÄngtidsarbetslösa som vi har idag, nÀstan 200 000, har vanligtvis en mycket lÄg utbildning som gör dessa personer svÄra att anstÀlla. Regionen fÄr sÀtta sin förhoppning till att LuleÄ Tekniska Universitet klarar uppgiften att utbilda och kompetensutveckla befolkningen.
SÄ Claes Nordmark mÄste göra Boden till vinnare i folks ögon. Det första han bör göra dÄ Àr att sudda bort den gamla lumparramsan ur folkminnet:
âDet finns en plats pĂ„ jorden dĂ€r solen aldrig ler. Den platsen heter Boden, dit vill jag aldrig merâ