M: Avgörande att Norrbotniabanan dras förbi flygplatsen

Med de många satsningar som kommer att ske inom industrin i Norrbotten så menar Moderaterna i en debattartikel att det är nödvändigt att skapa förutsättnings för handel, nöje, jobb och affärsresor inom Norrbotten genom en genomtänkt och modern kommunikations- och transportstrategi.

Moderaterna anser att det är avgörande att Norrbotniabanan dras förbi Luleå flygplats.

Moderaterna anser att det är avgörande att Norrbotniabanan dras förbi Luleå flygplats.

Foto: Jens Alvin

Debatt2024-05-28 11:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ”fyrkanten”-kommunerna Luleå – Piteå – Älvsbyn – Boden bor ca 160 000 människor vilket kan mäta sig som Sveriges sjätte folkrikaste ”kommun” om man knyter ihop dem och med Kalix den femte folkrikaste. Ett befolkningscentrum som skulle kunna stå sig väl i konkurrensen med andra stora städer. 

Flygplats, hamnar, järnväg, teknikcentrum, gruvor, järn- och stålverk är tillgångar vilka ständigt flyttar fram sina gränser. Dessa är de fundament som är regionens framtida fönster mot en industriell efterfrågan på just det som regionen har de bästa förutsättningarna för. Men denna utveckling sker inte utan medvetna politiska och teknologiska spetssatsningar samt visioner och strategier för regionens tillväxt. 

Moderaterna har länge drivit att det är företag och människor som skapar grunden för välstånd i samhället. Med det som utgångspunkt är det av högsta vikt att förverkliga bättre förutsättningar för dessa att verka, bo och leva. Redan i dag pendlar tusentals människor mellan länets kommuner främst med bil.

Regionen och länets kommuner behöver därför en vision och en utarbetad strategi att ”knyta ihop” Norrbotten så att det blir avsevärt lättare och snabbare att förflytta sig mellan kommunerna för handel, nöje, jobb och affärsresor. 

Flygplatsen i Luleå kan ta emot de största transportflygen i Norden och hade nästan 1,2 miljoner passagerare (2019). Det finns därmed unika förutsättningar att på sikt utvecklas till ett högteknologiskt kommunikationscentrum i Europa och på norra halvklotet. 

Ett centralt steg i en strategi för regional tillväxt som även är hållbar är att inrätta snabbpendeltåg mellan fyrkanten-kommunerna och att knyta in övriga kommuner i detta. För kommuner som i dag inte har spårbunden trafik eller bristfällig sådan så bör det utredas hur den spårbundna trafiken med tyngdpunkt på persontransporter på sikt kan byggas ut. 

Det är viktigt för hela länet att utveckla Luleå flygplats som ett naturligt nav inom transport och personkommunikation och att den ingår i en transportstrategi avseende järnvägs- och vägtransporter i regionen och på ett effektivt sätt knyts ihop med pendeltåg för persontransporter. 

För att skapa ett starkare Norrbotten måste länets resurser knytas samman: industri, gruvnäring, hamn, flyg, storstadsregion. Men även våra övriga kommuner som ofta är säte för både industri och gruvnäring är centrala i en ny strategi.

Ett nödvändigt steg i att förverkliga en transportstrategi är att Norrbotniabanan ansluter till flygplatsen i Luleå. Vikten av att knyta ihop länets samtliga trafikslag på ett tidseffektivt sätt kan inte överskattas vilket stöds av järnvägsutredningens uttalanden att denna lösning ”kan ge möjlighet till en större regional utveckling” och ” vilket är betydelsefullt för regionens funktionalitet. Pendling blir möjlig i omlottrelationer förbi Luleå C, t ex från Piteå till Sunderby eller från Boden till Kallax. Tågtrafiken blir då en avgörande del i att skapa en väl integrerad region”.

Moderaterna anser därför att det inte kan vänta med att uppdatera länets transportstrategi och att det är avgörande att Norrbotniabanan dras förbi Luleå flygplats.