Luleå Kommun uppmanas att omedelbart backa från avtalet med konstgödselfabriken Fertiberia!
Varför? Därför att Fertiberia, som i dagsläget kallar sig Power2Earth (efter ett samarbetsavtal med Lantmännen och Nordion Energi), har en förskräckande historia av miljöförakt och miljöförstörelse.
Luleå kommun vill förbättra miljön för alla som bor här och i landet som helhet. Viktiga satsningar är stödet till SSAB och LKAB, företag som är etablerade i Norrbotten och som har som mål att minska dagens utsläpp av CO2.
Fertiberia däremot, bär ansvaret för stora miljöskandaler i sitt hemland Spanien och har visat total likgiltighet inför den miljöförstöring de orsakat. Därför är företaget varken lämpligt eller välkommet i Luleå/Norrbotten.
Fertiberia har sin bas i Spanien. Där har företaget ansvarat för att ta hand om restavfall från industrier, inklusive sin egen industri, i staden Huelva och dess omgivning. Mellan 1968 – 2010 dumpades 120 miljoner ton gifter, biprodukter till fosfatbaserad gödsel, tungmetaller och försurat vatten, i en anläggning nära hamnen i Huelva.
De dumpade föroreningarna orsakade ett årligt läckage av 7,8 ton arsenik, 1,8 ton kadmium och tungmetaller samt uran till omgivningen. En närliggande flod, Rio Tinto, har färgats röd/orange på grund av de höga halterna av järn och tungmetaller. 5 mil av den 10 mil långa floden är missfärgad och fisken är död. Läckaget i omgivningen har visat farligt höga halter av gifter/föroreningar.
Företaget Fertiberia föreslog självt att täcka gifterna med jord. Detta godkändes av dåvarande miljöminister Isabel Gaecia Tejerina. Hon var ansvarig miljöminister 2014-2018. Innan dess var hon ”Director of Strategic Planning vid gödselfabriken Fertiberia. Jäv?
I dagsläget kräver miljöorganisationen i staden Huelva , ”La Mesa de la Ria de Huelva” att ansvariga politiker i Huelva följer lagen ”Ley de Evalution de Impacto Ambiental”, det vill säga att man med hjälp av experter undersöker konsekvenserna av den gifthantering som Fertiberia haft ansvaret för. Man kräver också att adekvata åtgärder görs för att minska föroreningarna.
Tanken med grön industri är att minska utsläppen och göra hållbara produkter, inte välkomna industrier som struntar i att ta hand om avfall på ett acceptabelt sätt och som lockas till Norrbotten med billig och ”grön” el.
Fertberias planerade gödselfabrik kräver enorma mängder energi. Långt framskridna planer finns på att bygga en vätgasanläggning i Letsi, i Jokkmokks Kommun, för transport till den produktionsanläggning som fått markanvisning på Hertsön i Luleå. En 15 mil lång pipeline skall grävas för att transportera vätgasen från Letsi. Låter det rimligt?
Till Luleå kommun säger vi ”backa” från projektet Fertiberia. Välkomna företag som arbetar seriöst med miljöfrågor.