Har vi svikit våra unga frågar de sig? Svaret på den frågan är i många fall ja, men vi kan göra om och göra rätt. Tydligare riktlinjer och en utbyggd elevhälsa skulle göra stor skillnad. Språket är, som Utbildningsradions undersökning lyfter fram, oerhört viktigt. Både för hur vi klarar studier och arbete men också för samhället i stort. Forskning har visat att personer med språkliga svårigheter i högre utsträckning drabbas av psykisk ohälsa.
I en studie i Storbritannien såg man också att 66-90 procent av personer dömda för ungdomsbrott hade bristande språkliga förmågor och en läs- och skrivförmåga långt under det förväntade. Att svika barn och ungdomar på det här området har stora konsekvenser. Språket är ett grundläggande verktyg för att resonera, reflektera och uttrycka tankar, känslor och åsikter.
Som gymnasieläraren och debattören Filippa Mannerheim uttrycker det i dokumentären: ”När vi lär oss skriva så lär vi oss tänka.” Det är därmed av yttersta vikt att skola och förskola lägger tid på att utveckla barnens språk-, läs- och skrivförmåga. Detta bör genomsyra undervisningen från förskoleåren och ända upp i gymnasiet, men som logopeder vill vi påpeka att samhället inte kan lägga allt ansvar enbart på lärarna.
Läroplanen säger att skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt, och för att kunna uppnå detta mål måste resurser och kunskap finnas tillgängligt i skolorna. Att som ensam lärare möta och tillgodose alla dessa behov är ofta en omöjlig uppgift. Logopeder är experter på tal- och språkutveckling samt läs- och skrivsvårigheter och kan utöver att diagnostisera och behandla svårigheter inom dessa områden även stå för en gedigen kunskapsbas som stöd för det pedagogiska arbetet. En del kommuner har börjat anställa logopeder till grundskolans elevhälsa och förskolans barnhälsoarbete, men denna utveckling går alldeles för långsamt.
Med en utbyggd elevhälsa där logopeder alltid ingår skulle fler elever få möjlighet att utveckla och stärka sin språk-, läs- och skrivförmåga. Detta skulle också jämna ut skillnader som idag finns mellan olika delar av landet.
Logopedförbundet har länge arbetat för att logopeder ska bli en lagstadgad del av elevhälsan. Alla elever har rätt att utveckla sitt språk och sin läs- och skrivförmåga. Alla lärare måste få det stöd de behöver. Nu är det dags att göra verklighet av en skollogoped i varje skola. Något annat har vi som samhälle inte råd med.