Malmbanan är en livsnerv för Sverige. När malmbanan har problem så har även Sverige det. Enligt uppgift kostar det 100 miljoner per dag den livsviktiga malmen inte kommer fram. Sedan långt tillbaka har man insett att banan är i stort behov av upprustning. För att ytterligare öka trycket på behoven så har vi nu ett kraftigt tillskott av resande i Norrbotten, inte minst på grund av ny industri för grön omställning - med detta följer mer bostäder, mer samhällsservice och bättre kommunikationer. Norrbotten lever och växer!
Samtidigt finns även ökat behov för besöksnäringen. Visit Lapland har i sin strategi 2030 tydligt utpekat att “Norrbottens Besöksnäringsstrategi ska bidra tydligt och föredömligt till arbetet med att nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och tar hållbarhetsarbete inom regional utveckling till en ny nivå med ett regenerativt angreppssätt.” samt valt målsättningen att
“Norrbottens Besöksnäringsstrategi har en tydlig koppling till och bidrar till att förverkliga åtgärder inom samtliga prioriterade områden i den regionala utvecklingsstrategin (RUS), framför allt inom insatsområdet Smarta, hållbara innovationer och entreprenörskap samt Hög livskvalitet i attraktiva livsmiljöer.”
Vi initiativtagare till denna artikel föreslår ett nytt angreppssätt till att stävja konflikten mellan de intressen som finns inom transportområdet med malmbanan och Norrbottens behov av samhällsutveckling inom resande, entreprenörskap och turism.
Vi säger: undersök och utvärdera följderna av ny teknik inom mobilitet av persontransporter och undersök effekterna av att helt lämna banan Luleå--Narvik till malmtransporterna och annat tungt gods. Vi anser att om malm obehindrat nyttjar banan utan hindrande persontransporter så sänks kostnaderna avsevärt. Samtidigt är det en rimlig tanke att ett nytt trafiksystem kan bli
avsevärt billigare och bättre för alla genom innovation och entreprenörskap.
En innovationsupphandling för ett ostört och separerat system mellan tungt gods - persontrafik/lättgods ger även en fullt möjlig lösning för en 100% resa med energi via solpaneler och andra förnyelsebara energikällor.
Allt detta anser vi vara fullt möjligt och dessutom betydligt mer kostnadseffektivt med en positiv samhällsnytta. Från nya system i Kalifornien, Sydafrika, Mexiko, Frankrike och senast i Kina så anser vi att det finns ett möjligt fönster för svensk innovation, nya kvalificerade arbetstillfällen och ett spännande transportsätt i blickfånget.