Låt inte högern i EU ta pengarna från Norrbotten!

När makten flyttas längre bort från de människor som faktiskt berörs, tappas kontakten med verkligheten, skriver Sofie Eriksson (S), EU-parlamentariker och Anders Öberg (S), Regionstyrelsens ordförande.

Anders Öberg och Sofie Eriksson

Anders Öberg och Sofie Eriksson

Foto: Montage

Debatt2025-02-15 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU är i grunden skapat för att bevara fred. Genom att knyta länder och människor närmare varandra har unionen byggt en stabil grund för framtiden. En viktig del i detta är EU:s sammanhållningspolitik, eller som vi i Sverige oftare kallar för ”regional utveckling”. Den har skapat jobb, stöttat företag och föreningar och förverkligat lokala initiativ som bygger lokalsamhällens styrka och sammanhållning. Men denna så viktiga del av EU:s arbete står nu under hot. 

Under hösten framkom uppgifter att EU-kommissionen planerar för ändringar i sammanhållningspolitiken. Förslagen innebär att fördelningen av pengar ur fonderna centraliseras. Istället för att regionerna själva bestämmer hur pengarna ska användas, genom att söka stöd direkt från EU-fonderna, vill kommissionen istället att regeringarna i de olika medlemsländerna gör en plan som ska styra. EU-kommissionen vill med andra ord centralisera makten till staten och dra undan mattan för det lokala inflytandet. Detta är inte bara olyckligt – det är ett svek mot EU:s grundläggande värden. 

Med EU-kommissionens ambition kommer makt och resurser förflyttas från människor här i Norrbotten till staten. Det är inte bara ett steg mot ökad byråkrati – det är ett farligt experiment som riskerar att urholka det som har gjort EU starkt. När makten flyttas längre bort från de människor som faktiskt berörs, tappas kontakten med verkligheten. Vi riskerar att förlora den lokala kunskapen och förmågan att lösa problem där de faktiskt finns. 

För att EU ska vara relevant och starkt måste fokus ligga på att stärka det lokala. För det är faktiskt här, i Norrbotten som kunskap och förståelse för de unika behoven finns. Det är här vi kan agera snabbt och flexibelt, och det är här verkliga, hållbara lösningar uppstår. Ett EU som lyssnar på sina medborgare och tar deras behov på allvar är ett EU som bygger förtroende. Ett EU som centraliserar makten riskerar däremot att förlora sin legitimitet och sitt syfte. 

Nu behöver de svenska rösterna i EU stå enade. Det är inte genom centralisering vi bygger framtidens Europa. Det är genom att stärka det lokala engagemanget och ge människor möjlighet att påverka sina samhällen som vi kan fortsätta att vara en union som är relevant för sina medborgare. EU-kommissionen måste tänka om.