Valåret innebär en stor möjlighet att synliggöra demokratin och att engagera medborgarna i samtal om politik. Om alla samtal genomsyras av respekt kan människor i allmänhet känna förtroende för både de folkvalda och demokratin som samhällssystem.
Valåret är också en tid då förtroendevalda, nominerade politiker och valarbetare tyvärr utsätts för kränkningar och hot. Vår kommun Gällivare är inget undantag, våra förtroendevalda utsätts dagligen för kränkningar som går över gränsen.
Vi politiker i Gällivare drivs som alla andra som tar sig an ett politiskt engagemang av att få var en del av demokratin, att få vara med och arbeta för ett bättre samhälle för dig och mig. Vad vi inte räknar med alla gånger är att vi i det engagemanget också får möta dess baksida; hotet, hatet och föraktet.
Vi får i vår vilja att bära demokratin veta att vi är idioter, psykopater, slampor, grisar, tjuvar och ibland också värre tillmälen. På nätet så flödar hatet och även hotet, ofta bakom fejkkonton eller på sajter där man tillåts vara anonym. Det är inte bara vi som har våra politiska uppdrag som drabbas av detta, det gör även våra familjer och vänner. Oron och rädslan för personliga påhopp kan göra att vi förtroendevalda censurerar oss själva och tar ett steg tillbaka.
Förtroendevalda ska kunna få utöva sitt uppdrag under säkra former. Det blir ett allvarligt problem om människor undviker att delta i det demokratiska samtalet för att det innebär risk för hot, hat eller kränkningar.
Demokratin kan inte tas för given, att värna om den är ett ständigt pågående arbete. Vi aktiva politiker har en viktig roll i hur vi sätter tonen för det demokratiska samtalet, om våra kommunmedborgare hör oss i de beslutande organen behandla varandra illa och tala nedlåtande om varandra ger vi alla tillåtelse att ta sig an sitt missnöje på samma sätt. Om vi fortsatt vill ha en fungerande demokrati med människor som är villiga att ta sig an politiska uppdrag på alla nivåer behöver vi alla behandla varandra med respekt.
Vi vill inte att samhället och kritiken ska tystna, men vi vill kunna känna oss trygga i våra politiska roller och som privatpersoner. Vi uppmanar alla att tordas stå upp mot en allt hotfullare ton, att ifrågasätta personangrepp, att hålla sig till sakfrågan och vara källkritisk i sitt agerande. Vi vill tillsammans med våra kommunmedborgare kunna hålla samtalet vid liv för att komma närmare ett varmare och bättre Gällivare.