Grundbulten i allt kommunen gör är att alla ska behandlas lika. Det gäller för både enskilda medborgare och företag. Att då några byggbolag i Luleå inte ska behöva följa lagen är inte rätt.
Erik Ranängen som företräder byggbranschen hävdar att vägledande dom i mark- och miljöverdomstolen bara gäller för byggbodar som står uppställda i 1,5 år eller mer. Om man skulle tolka lagen som Ranängen gör skulle tre av fem aktuella fall i Luleå isåfall vara klara lagbrott.
Men det är inte bara där skon klämmer. Det är endast vi politiker i byggnadsnämnden som har rätt att ta beslut om sanktioner för brott mot Plan- och bygglagen. Och inte ens vi får helt avskriva sanktionerna, bara sätta ned dem, som mest till 25 procent av det lagen föreskriver. I det här fallet har beslut fattats om avskrivning av en avdelningschef. En chef som enligt Luleå kommunens egen beslutsordning inte har rätt att ta dess beslut. Det är därför jag har överklagat besluten till Förvaltningsrätten.
Jag påstår INTE att det här handlar om korruption. Men att det av medborgarna och andra företag i Luleå KAN uppfattas som korruption.
I regeringens proposition 2016/17:151 sidan 66 framgår bland annat att bygglov inte behövs för tillfälliga byggnader som står uppställda i tre månader. I samtliga fem fall i Luleå rör det sig om uppställda byggbaracker i nio månader som minst och som mest i ett fall om 23 månader.
Även i Boverkets föreskrifter finns att läsa om vad lagen säger om bygglov och byggbaracker. Och om vad som gäller om man bryter emot lagen. Jag rekommenderar Erik Ranängen att läsa där. Han ska då finna att lagen gäller för alla.
Lagen om bygglov gäller alla
Debatten fortsätter om huruvida bygglov krävs för att ställa upp byggbaracker.
Foto: Anna Isaksson
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.