Att investera i kultur är en investering för framtiden. Kulturupplevelser stärker gemenskap, identitet och ger oss möjlighet att växa i en komplex värld. Riksteatern arbetar för att alla barn i Sverige ska kunna uppleva kultur och scenkonst, oavsett ekonomiska förutsättningar eller var i Sverige man bor. Skolan är viktig som plattform för lärande och kultur, likaså fritidens valmöjligheter. För detta behövs resurser – budget, lokaler och politisk tydlighet.
Idag ser vi en ökande ojämlikhet i kulturtillgång för barn och unga, beroende på lokala politiska prioriteringar och avsaknad av nationell vägledning. Vi behöver en kulturpolitik som säkerställer att alla barn får ta del av kulturlivet under sin uppväxt.
Sverige har ambitiösa kulturpolitiska mål, där särskilt barns och ungas rätt till kultur betonas. Detta står i linje med Barnkonventionen, som fastslår att alla barn har rätt att delta i det kulturella livet. Enligt Riksteaterns rapport ”Svenskarna & Scenkonsten 2024” anser 81 procent av svenskarna att det är viktigt att barn och unga får ta del av scenkonst.
Trots tydliga mål och en stark opinion är förutsättningarna för barns kulturupplevelser fortfarande ojämlika. Enligt Myndigheten för Kulturanalys (2020) påverkas barns kulturvanor av deras föräldrars socioekonomiska bakgrund och utbildning. Barn till föräldrar med högre utbildning deltar mer i kultur än de med föräldrar som har lägre utbildning.
Rapporten ”Spelar mindre roll?” (Assitej, 2022) belyser att tillgången till scenkonst varierar kraftigt mellan kommuner, och att nationell statistik och uppföljning saknas. En ny kartläggning från Riksteatern Norra visar samma tendenser i de fyra nordligaste länen, där vissa kommuner saknar resurser för kulturverksamhet, medan andra har bättre förutsättningar. För många beror kulturtillgången på om det finns medel i kommunens budget och om kulturfrågan är prioriterad.
I år firar Riksteatern 60 år av nationell teaterverksamhet för barn och unga. Genom Riksteaterns turnéer når vi årligen över 16 000 barn på mer än 50 orter. Våra scenkonstkonsulenter spelar en avgörande roll i att förmedla scenkonst till skolor, bibliotek och föreningar, tillsammans med det fria kulturlivet och länsteatrarna.
För att öka kulturtillgången för barn och unga krävs politisk vilja och ökade resurser. Tillsammans med lärare, bibliotekarier, kultursamordnare och fria teatrar står vi redo att förmedla mer kultur, men för att lyckas behövs långsiktiga strukturer och större satsningar.
Vi vill se en kulturpolitik som inte bara i ord, utan också i handling, säkerställer jämlik kulturtillgång för alla barn i enlighet med Barnkonventionen och vårt demokratiska samhälle. Låt oss tillsammans kämpa för en kulturpolitik som öppnar dörrarna för alla barns deltagande i det rika kulturlivet.