Kollektivavtal är inte lönedumpning

Gröna arbetsgivares vd Lena-Liisa Tengblad skriver ett svar på Olov Abrahamssons ledare 12 maj.

Gröna arbetsgivares vd Lena-Liisa Tengblad skriver ett svar på Olov Abrahamssons ledare 12 maj.

Foto: Ivonne Svahn

Debatt2020-05-17 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Precis som Olov Abrahamsson skriver i sin ledare den 12 maj i NSD så ligger det i skogsbranschens intresse att inte förknippas med lönedumpning – det är därför medlemsföretagen i Gröna arbetsgivare följer kollektivavtalen.  

Kollektivavtalen, som gäller alla oavsett nationalitet och anställningsform, är framförhandlade med vår motpart GS-facket och reglerar villkor och löner i branschen. Och ja Olov Abrahamsson, det är schyssta löner och vettiga arbetsvillkor. Avtalen är dessutom en del av Industriavtalet som sätter märket för hela den svenska arbetsmarknaden och säkrar att den svenska exportindustrin ska vara konkurrenskraftig samt att arbetstillfällen skapas och finns kvar i Sverige.  

Abrahamsson skriver att ”plantering av skog är om något att betrakta som en viktig investering för framtiden”, det håller vi och våra medlemsföretag med om. Därför har branschen tagit ansvar och löst arbetskraftsbristen, som funnits i många år, med utländsk personal. Det handlar om säsongsanställd personal som ofta kommer tillbaka år efter år med en kompetens och yrkeserfarenhet som behövs för att leva upp till planterings- och röjningsuppdragen. Det stämmer till viss del att företagen har löst en del av arbetskraftsbristen till årets plantering, men på bekostnad av röjningen. Röjningen får i år på flera håll komma i andra hand och delvis bli eftersatt på bekostnad av tillväxten, men 380 miljoner skogsplantor väntar inte – de måste komma i backen.  

Att anställa inhemsk och lokal personal skulle minska administrationen för företagen och de skulle slippa långa handläggningstider hos Migrationsverket.  Det här görs dock inte över en natt, utan det tar tid att få den erfarenhet och kompetens som företagen behöver redan i dag. I arbetslagen måste det finnas en viss andel erfaren personal och erfarna arbetsledare för att arbetet ska lyckas. Företagen välkomnar arbetssökande att söka jobben i skogen och vill gärna se fler hitta ut till en arbetsplats i naturen och de gröna jobben, men vi måste samtidigt se till att företagen kan leverera enligt sina uppdrag och avtal.