Veronica Palm tycker det är odemokratiskt att folkomrösta om simhallens existens. Hon menar att politikerna är framröstade för att ta hand om viktiga frågor och att en folkomröstning om simhallen då blir att ”kortsluta hela systemet”, som hon uttrycker det.
Men är det verkligen så? En kommunal folkomröstning är inte på något sätt bindande. Den är alltid rådgivande och ett komplement till det representativa beslutsfattandet. Detta känner Palm så klart till, även om hon inte nämner det i ledaren.
Därför bör dessa namninsamlingar och en eventuell folkomröstning först och främst ses som ett sätt att göra sin röst hörd i en fråga som man tycker är viktig. Och vad kan vara mer demokratiskt än att göra sin röst hörd?
Palm skriver att hon egentligen inte har en åsikt om badhuset i Pajala. Det borde hon ha. Bussresan på fem mil till Junosuando är mer än bara en lång bussresa. Forskning visar hur långa avstånd till badhus äter resurser från skolan, påverkar undervisningen negativt och skapar intressekonflikter mellan lärare. Att kunna simma är avgörande för att få godkänt betyg i Idrott och hälsa. Och det är skolans skyldighet att sörja för simundervisningen.
Den relevanta frågan i sammanhanget är: Kommer Pajala centralskola kunna ge alla elever möjligheten att få godkänt betyg i Idrott och hälsa? Att då från ledarsidan knäppa bekymrade och engagerade människor på näsan och insinuera att de beter sig odemokratiskt är inte särskilt snyggt.
Knäpp inte engagerade människor på näsan!
Den relevanta frågan i sammanhanget är: Kommer Pajala centralskola kunna ge alla elever möjligheten att få godkänt betyg i Idrott och hälsa? skriver John Wernbom, Folkhälsobadet.
John Wernbom på Folkhälsobadet
Foto: Robin Lundin
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.