Klimathotet skapar möjligheter – även i Kiruna!

Rätt hanterat så kommer omställningen till fossilfri produktion att bidra till ökad innovationskraft och utveckling, vilket breddar näringslivet i Kiruna.

LKAB, Vattenfall och SSAB:s gemensamma projekt, Hybrit visar att svensk basindustri tar sitt ansvar för omställningen till fossilfri produktion, skriver Mats Taaveniku, (S).

LKAB, Vattenfall och SSAB:s gemensamma projekt, Hybrit visar att svensk basindustri tar sitt ansvar för omställningen till fossilfri produktion, skriver Mats Taaveniku, (S).

Foto: Anna Isaksson

Debatt2020-10-08 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett bredare näringsliv bidrar till att människor stannar kvar längre och fler flyttar hit. 
LKAB planerar nu en industripark för fossilfri produktion, självklart ska Kiruna vara en del av detta. För många kom utspelet i media förra veckan som en positiv överraskning, samtidigt nämndes inte Kiruna i sammanhanget? Som Kirunabo antar jag att vi är med i racet, det är ju vårt gruvavfall som ska utvinnas för framställning av mineralgödsel och sällsynta jordartsmetaller som är starkt efterfrågade på marknaden.

Tidigare har vi kunnat följa LKAB, Vattenfall och SSAB:s gemensamma projekt, Hybrit, som innebär att Sverige minskar sina utsläpp med cirka 10 procent till 2030 vilket är gigantiskt i dessa sammanhang. Hybrit visar att svensk basindustri tar sitt ansvar för omställningen till fossilfri produktion till 2030. Jag hoppas och tror att Gällivare blir orten som får kommande pilotanläggning bl a på grund av tillgång till energi och närheten till kompetens och råvara. 
Redan nu ger Hybriteko i hela världen. När projektet är i fullskalig produktion skapas en stor marknadsfördel, då de globala målen kräver att världens länder stödjer handel baserad på fossilfri produktion, inte minst av stål och gruvprodukter. Gällivares näringslivsbolag bidrar starkt till att marknadsföra Gällivare som etableringsort för pilotanläggningen.

Kiruna då, ja här har den politiska ledning lagt ner all medverkan i utveckling genom, indraget stöd till nyföretagarutveckling och besöksnäringen, nedläggning av näringslivsbolag, reducering av tillväxtavdelningen mm. Den hittills förda politiken handlar bara om neddragningar, trots att Kommunens överskott var 58 miljoner 2019!!  På drygt 1 år har vi tappat  250 invånare vilket motsvarar ca 15 miljoner i skatteintäkter!! Vi tappar mer i skatteintäkter än kommunledningen får ihop på besparingar! När inte kommunen istället satsar på skola, omsorg och näringsliv så tappar man också invånare och därmed intäkter!

Kommunen MÅSTE vara delaktig i näringslivets och kommunens egen utveckling, annars riskerar Kiruna att bli förlorare mot mer expansiva kommuner. Därför måste den politiska kommunledningen förbättra kommunikationen med LKAB och se till att börja föra en expansiv näringslivspolitik och en offensiv utbildningssatsning. Tillsammans med näringslivet, LTU och Lapplands kommunalförbund kan vi tillvarata de tillväxtmöjligheter som bl a finns i klimatomställningen. Det är genom att investera i vår egen framtid, i nytänkande och samverkan vi kan vända flyttrenden.