Kampen för arbetarnas rättigheter är långt ifrån över

Den första 1 maj demonstrationen i Sverige med arbetare som demonstrerar för 8 timmars arbetsdag i Sundsvall 1890.

Den första 1 maj demonstrationen i Sverige med arbetare som demonstrerar för 8 timmars arbetsdag i Sundsvall 1890.

Foto: Pressens bild

Debatt2022-04-30 09:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I 130 år har stan fyllts av röda flaggor, tal och musik för arbetarnas rättigheter. 

Mycket har förändrats sedan 1890 och arbetsvillkoren för arbetare har blivit mycket bättre. Men kampen för arbetarnas rättigheter är långt ifrån över.

Kampen för att ungas rättigheter på arbetsmarknaden är långt ifrån över.

Unga arbetare blir utnyttjade på arbetsmarknaden med låga löner, dåliga arbetsvillkor och otrygga anställningar. Enligt en undersökning från Arbetsmiljöverket från år 2018 är det unga som har det sämst på arbetet. Sexuella trakasserier, att arbeta trots att man är sjuk och en bristande arbetsmiljö är mest förekommande för unga arbetare.

Kampen för att arbetare ska slippa otrygga anställningar är långt ifrån över.

Otrygga anställningar har ökat kraftigt de senaste decennierna. År 1987 hade 12 procent en tillfällig anställning, år 2017 hade det ökat till 17 procent enligt rapporten “Tidsbegränsade anställningar på svensk arbetsmarknad” som LO och Svenskt Näringsliv tagit fram. Otrygga anställningar leder till stress. Varje ny månad innebär ofta ångest. Ångest över om man ska få tillräckligt med jobb för att ha råd med mat på bordet, pengar till hyra, eller kunna köpa ett par nya skor till sitt barn.

Kampen för att kvinnors arbetsvillkor ska förbättras är långt ifrån över. 

I Sverige tjänar en arbetarkvinna 22 668 kronor mindre än en man i tjänstemannayrke, enligt LO fakta.  Dessutom är deltidsarbete mycket vanligare bland kvinnor. Anledningen till att kvinnor jobbar mer deltid är dels att de i lägre utsträckning blir erbjudna heltidsjobb, dels för att många kvinnodominerade arbeten är för slitsamma för att orka jobba heltid. Bland kvinnliga städare jobbar 53 procent deltid, inom handels jobbar 75 procent av kvinnorna deltid enligt SCB. Att en så hög procent kvinnor i olika branscher inte jobbar heltid är oroväckande, på grund av de effekterna de ger. Ens lön påverkas, vilket leder till att man kan ha svårt att få råd med förnödenheter som vinterkläder, mat och hyra. Vidare påverkas hela ens framtid, enligt pensionsbolaget AMF minskas ens pension med 7000 kr varje år, om man är kvinna och är deltidsanställd i offentliga sektorn. 

Det är genom politik vi kan förbättra arbetarnas villkor. 

Det är anledningen varför LO och Socialdemokratiska arbetarpartiet fortsätter gå hand i hand. Det är Socialdemokraterna som drivit på för varje förlängd semestervecka, för att höja A-kassan och att göra skärpta åtgärder mot otrygga anställningar. Medan andra partier, som Moderaterna har röstat för sänkt A-kassa, emot varje förlängd semestervecka och nej till skärpta åtgärder mot otrygga anställningar. Din röst i valet påverkar våra villkor.