Jämställda bostäder – en viktig fråga

Rätten till en bostad är inskriven i grundlagen, skriver två socialdemokratiska debattörer.

Rätten till en bostad är inskriven i grundlagen, skriver två socialdemokratiska debattörer.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-03-14 19:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jämställdheten är en fråga som måste lyftas varje dag. Den 8 mars är en oerhört viktig dag. Men det räcker inte att vi pratar om ojämställdheten en gång om året. Inom varje sektor, i varje fråga, måste vi se och belysa den orättvisa maktfördelningen mellan män och kvinnor. 

Rätten till en bostad är inskriven i vår grundlag. Vårt samhälle är byggt på att vi gemensamt tar ansvar för att varje individs rätt till en bostad säkras. Idag finns det stora brister i hur detta ansvar hanteras. Dessa brister slår extra hårt mot kvinnor. 

42 procent av Sveriges kvinnor uppger att dom inte skulle kunna bo kvar i sin nuvarande bostad vid en separation. Mindre än hälften så många män gör det samma. Detta hänger direkt samman med att kvinnors inkomster bara är 79 % av männens. Ojämställda relationer gör också att det blir svårt att prata om ekonomi. Många kvinnor har även ett väldigt begränsat eget sparande. 

En nidbild som finns kring bostadsbristen är att det bara är fattiga människor som har svårt att hitta en bostad. Men när bristen på billigare hyresrätter är stor och kreditrestriktionerna försvårar att äga sitt egna boende tvingas många kvinnor nästan oavsett inkomst att stanna kvar i destruktiva relationer. 

Att kvinnor har samma lön som män skulle vara ett första stort steg mot att hantera många problem. Men det behövs politiska åtgärder också. Regeringen har gjort mycket för att öka utbudet av hyresrätter med rimliga hyror. Investeringsstödet har skapat förutsättningar för tiotusentals lägenheter med lägre hyror än vad som annars skulle ha varit fallet. Stödet är också välanvänt och populärt. Därför har regeringen ökat upp stödet ytterligare.

Men vi menar att det inte räcker. Kommunerna måste ta ett större ansvar för att uppfylla bostadsförsörjningslagen. Staten måste våga agera kraftfullare för att skapa ännu bättre förutsättningar för fler hyresrätter och ökad produktion av ägt boende. I grunden är bostadssektorns problem ett för lågt utbud. Bostadspolitiken är en central del för att skapa jämställdhet. Och det gäller varje dag, året om.