Inrätta en malmfond av LKAB:s vinster

Mer pengar från LKAB bör gå tillbaka till Norrbotten, menar S-studenter.

Mer pengar från LKAB bör gå tillbaka till Norrbotten, menar S-studenter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-09-30 18:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2019 gick LKAB med 10 miljarder i vinst och betalade över 2 miljarder i bolagsskatt. Samtidigt har konsulter från Ernst & Young föreslagit besparingar på 700 miljoner för Region Norrbotten. Sjukvårdspersonal har larmat om att detta skulle komma att slå tillbaka mot patienterna. Det är uppenbart att matten inte går ihop. Mer pengar av LKAB:s resurser bör gå till dess ursprungliga län. Därför föreslår S-studenter att vinster från gruvbolag läggs i en malmfond på samma vis som Norges oljefond. Fondens avkastning ska användas för att stärka de berörda länen.

År 1990 fattade den norska regeringen ett klokt beslut som innebar att en del av intäkterna från utvinningen av norska naturresurser (olja och gas) skulle placeras i en statlig fond. Genom åren har denna fond kommit att bli världens största av sitt slag med ett värde av över 8000 miljarder svenska kronor. I och med att fonden årligen ger en hygglig avkastning får den norska regeringen stora summor att lägga på folkets välfärd och dess ekonomiska trygghet.

Idag går LKAB:s vinst rakt in i staten. Dessa miljarder används för att finansiera allt från välfärden till tjänstemannajobb i Stockholm och Försvarsmakten. Region Norrbotten kompenseras för inkomst- och kostnadsskillnader i regionen med 580 miljoner. Trots detta går välfärden på knäna och behöver spara in. 

En malmfond skulle säkerställa att vinsterna går till invånarna gruvorna berör och säkerställa dess välfärd och uppehälle. Detta skulle minska Region Norrbottens beroende av utjämningssystemet och göra regionen mer attraktiv att leva i. Svenska staten skulle inte lämnas lottlös då bolaget fortfarande kommer att betala miljardbelopp i skatt. I längden skulle denna fond stärka regionen och landet i sin helhet. Oljefonden i Norge har varit en framgångssaga och Sverige bör följa samma spår.