Inhyrd personal är en dyr lösning för kommunerna

"Om arbetsgivare i stället satsade pengarna på bättre villkor skulle välfärdsjobben bli mer attraktiva och behovet av hyrpersonal minska", skriver representanter från fackförbundet Vision i en debattartikel.

Veronica Magnusson är förbundsordförande för fackförbundet Vision.

Veronica Magnusson är förbundsordförande för fackförbundet Vision.

Foto: JESSICA GOW

Debatt2024-06-17 15:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunernas kostnader för tillfälligt inhyrd personal har skjutit i höjden. I Norrbottens län uppgick kostnaden 88 miljoner under 2022. Ändå räknar få kommuner på de merkostnader det innebär att hyra in personal. Om arbetsgivare i stället satsade pengarna på bättre villkor skulle välfärdsjobben bli mer attraktiva och behovet av hyrpersonal minska.

Enligt en rapport som fackförbundet Vision nyligen presenterade uppgick den totala kostnaden för inhyrd personal i kommunerna till 3,2 miljarder kronor under 2022. Det är en ökning med över 300 procent under tio år. Siffrorna bygger på uppgifter som kommunerna själva rapporterat in till SCB. 

Orsaken till att inhyrd personal blivit allt vanligare i kommunerna är svårigheter att rekrytera och behålla personal. Men behoven kommer inte att avta framöver – tvärtom – de kommer att växa och kräva långsiktiga lösningar. Samtidigt visar vår undersökning att enbart ett fåtal kommuner tagit fram en strategi för hur man ska kunna minska sitt beroende av hyrpersonal och därmed sänka sina kostnader. Vilket är anmärkningsvärt i en tid då kommunerna skär ner på grund av minskade budgetar. 

Konsekvensen blir en negativ spiral av resurser som bekostar hyrpersonal i stället för att återinvesteras i personalen. Detta bekymrar oss i Vision. Våra medlemmar som jobbar i kommunerna påverkas av kollegor som ständigt byts ut. 

Samtidigt ser vi att kvaliteten i välfärden påverkas negativt. Till exempel blir kontinuiteten sämre för den som söker socialtjänstens stöd, och hela tiden möts av nya socialsekreterare. På samma sätt minskar tryggheten för äldre personer som ständigt möter ny hemtjänstpersonal i sitt hem. 

För att minska beroendet av hyrberoende och bygga stabila personalgrupper behöver arbetsgivare kommuner i Norrbottens län genomföra en rad åtgärder: 

  1. Investera i goda villkor och kompetensutveckling. Arbetsgivare måste säkerställa en god arbetsmiljö, bra lön, schysta villkor och möjlighet till utveckling i jobbet – leder till att jobben blir mer attraktiva att söka och stanna i. 
  2. Ta fram strategi för kompetensförsörjning. Det krävs långsiktiga planer för kompetensförsörjning där framtida behov analyseras och används som utgångspunkt för medarbetarnas kompetensutveckling. 
  3. Stärk arbetsplatserna. Genom att jobba med friskfaktorer på arbetsplatserna ökar chanserna för en väl fungerande kompetensförsörjning. Ett gott ledarskap är en friskfaktor. 

Välfungerande välfärdstjänster kan inte kan byggas på tillfällig personal. Välfärden blir mer trygg och kvalitativ med medarbetare som mår bra och vill stanna inom välfärden, och är nöjda med sin lön och arbetsmiljö. Vision uppmanar arbetsgivare i kommunerna att tillsammans med oss hitta lösningar framåt.