Inget självändamål, men Luleå bör växa

Nya människor som flyttar hit ger nya skatteinkomster att bygga välfärd med. Det har vi plats för, skriver Bertil Bartholdson, Vänsterpartiet.

Diös höghus bygge Västra stranden Luleå på väg upp.

Diös höghus bygge Västra stranden Luleå på väg upp.

Foto: Ulrika Vallgårda

Debatt2024-12-21 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte ett självändamål att kommuner måste växa befolkningsmässigt. Men i Luleås fall är det är det vettigt och bra ifall kommunen växer. Här är mina argument.

1. Det pågår en grön omställning.
I Luleås fall handlar det om att ställa om stålproduktionen så att den blir i stort sett fossilfri. Det är en nödvändig och bra investering. LKAB har som en följd av detta beslutat att även järnmalmsproduktionen ska bli nära fossilfri och drivas ända fram till järnsvamp som slutprodukt, vilket innebär mycket stora utsläppsminskningar i produktionsleden. LKAB avser också att utvinna mineraler ur gruvavfall i Luleå, det är också en vettig satsning. De stora investeringarna i hamnen är en följd av industrisatsningarna i regionen.

De stora investeringarna kommer att kräva mer anställda. Det kommer i sin tur att innebära att andra sektorer måste växa. Service, handel, infrastruktur och bostadsbyggande, offentlig välfärd och kultur behövs för att vi ska må bra i kommunen, både nyinflyttade och vi som redan bor här.

Motstånd finns, exempelvis inom sydsvenska handelskammaren som helst vill att regeringen ska ta sin hand ifrån allt stöd till grön omställning i norr. Deras alternativ innebär fortsatt produktion som idag med höga utsläpp vilket troligen skulle innebära nedläggning inom ett eller ett par decennier när omvärlden springer ifrån oss. En ny stålverk 80-krasch skulle ingen av oss som bor här må bra av.

2. Inflyttning av nya människor berikar oss.
Invandring borde ses som något positivt i ett land som Sverige. Regeringen och ytterhögern har nu i många år försökt intala oss att främmande människor är farliga, hotfulla och brottsbenägna. Detta trots att den totala brottsligheten sjunkit i Sverige jämfört med slutet av 1900-talet, trots flera invandringsvågor.

Det som framför allt hotar vår trygghet är ojämlikhet och diskriminering. Jämlika samhällen är bättre på i stort sett allt jämfört med samhällen där klyftorna ökar, där går Sverige åt fel håll nu.

Därför behöver vi satsa på utbildning, bra välfärd, bra miljö och tillgång till arbete för både oss själva och för människor som flyttar hit. Nya människor som flyttar hit ger nya skatteinkomster att bygga välfärd med, bättre underlag för affärer och handel och ett rikare och mer varierat kulturliv. Det har vi plats för i Luleå och det vill vi ha.