Bodens kommun har nyligen genomfört så kallade ”trygghetsgallringar” på Sävastön och Torpgärdan i Bodens kommun. Många boende i närområdena har reagerat över den brutala avverkningen och de stora markskador som har uppkommit.
Vi delar inte uppfattningen hos parkavdelningen på kommunen som anser att ”gallringen har skett enligt planen”, enligt reportage i NSD lördagen den 22 oktober. Kommunen tog 2018 fram ett skötselprogram för de egna skogarna: Tätortsnära skog i Bodens kommun – mål och skötselprinciper. I skötselprogrammet står bland annat att: en variationsrik skog som innehåller olika träd i olika storlek är ofta uppskattad av allmänheten; alla skogsvårdande insatser samt transporter måste ske så att mark och sparade träd inte tar skada; åtgärder med maskin bör i största möjliga mån ske på frusen mark; informera om skötselåtgärder till de som kan tänkas beröras av insatsen.
På Sävastön och Torpgärdan har man vid gallringarna huggit bort de flesta av de äldre träden, där vissa tallar var mer än 120 år, och även till stor del alla lövträd. Resultatet har blivit likåldriga skogsbestånd med tall och gran. Borta är den variationsrika skog man skulle ha som mål och som människor uppskattar, och samtidigt är så viktig för den biologiska mångfalden.
En hel del av träden som står kvar riskerar dessutom att blåsa ner eftersom skogen har glesats ut så mycket att den blivit betydligt känsligare för starka vindar. Eftersom man körde tunga skogsmaskiner i områdena, trots att marken var mjuk och utan tjäle, så blev resultatet lättförutsägbara och omfattande markskador.
Varför följde man inte den egna policyn som sa att man inte ska köra under sådana förhållanden? Varför avbröt man inte gallringarna när det uppstod stora markskador och använde manuell gallring i stället för skogsmaskiner? Planerar och kontrollerar inte parkavdelningen att gallringar av den egna skogen genomförs enligt beslutade riktlinjer? Fick Norra skog genomföra gallringarna som man själv ville och därför kunde ta ut de flesta av de stora och gamla träden?
Man har uppenbarligen dessutom valt bort att informera de närboende om den planerade avverkningen som man skriver att man ska göra i sina egna riktlinjer, varför ville man inte ha den diskussionen?
Hade kommunen följt sina egna beslutade riktlinjer från kommunstyrelsen så hade dessa skogsområden fortfarande varit variationsrika med gamla och unga träd av olika trädslag och utan markskador, till fortsatt glädje och nytta för både folk och den biologiska mångfalden.